Начало >Добруджа >Култура

Димитрина Желева откри първа самостоятелна изложба – восъчна живопис (ВИДЕО)

05.03.2020 г. 10:37:50 ч.
/
Димитрина Желева откри първа самостоятелна изложба – восъчна живопис (ВИДЕО)
В Регионална библиотека „Дора Габе“ снощи бе открита първата самостоятелна изложба на Димитрина Желева – директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности” в община Крушари
Изложбата „Част от цялото” съдържа 20 картини, восъчна живопис по метода енкаустика.
 
Енкаустиката е древно египетско изкуство за рисуване с горещи, разтопени восъци, първоначално върху пергамент и папирус. Восъкът египтяните оцветявали с различни цветни пигменти, добити от естествени материали. По-късно елините са пренесли тази техника в древна Елада. С годините обаче тази техника на рисуване замира, тъй като е особено трудна - необходима е висока температура, за да се разтопят восъците, специални уреди за нанасяне и т.н., обясни за медийна група „Добруджа” Димитрина Желева.
 
„С енкаустика се занимавам от отскоро. Самоука съм, рисувам по усет, с малка ютия, восъчни блокчета, върху восъчна хартия. Не знам в България да има някой, който професионално да се занимава с този вид техника на рисуване, тъй като е трудна и не позволява детайлизиране на картината. Но на мен тя ми допадна най-много, като се има предвид, че от две години експериментирам с акрилни бои, акварели, рисунки върху стъкло”, казва още Желева, която е филолог по образование.
 
Затова и не крие мечтата си да претвори Йовковата Добруджа в своето изкуство. „Топлината на думите на Йовков и горещината на восъците е нещото, което  изключително много ме вълнува и вдъхновява”, призна Димитрина Желева.
 
„Енкаустиката е особен вид техника - при готовата картина гледащият рядко разпознава идеята на рисуващия, т.е. тя дава възможност всеки да си дорисува картината, да види собствените си фантазии в нея, да излезе извън рамката на творбата“, поясни авторката.
 
Много приятели и колеги на Желева присъстваха на събитието. Изложбата откри Невяна Христова, директор на библиотеката, споделяйки с гостите, че това е първата изложба, която се организира в обновения сектор „Изкуство”.
 
„Това изкуство запълва една празнота, за  която през годините не съм осъзнавала, че имам. Прави ме по-омиротворена и започвам да се нуждая от по-малко хора, по-малко храна, но повече от рисуване“, откровена е Желева. Творческият процес и носи спокойствие и един по-различен поглед на света.
 
Посетителите могат да разгледат изложбата до 31 март в сектор „Изкуство” в библиотеката.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Млад добричлия, завършил „Кино“ в Лондон, е автор на филма за зоопарка (ВИДЕО)
Млад добричлия, завършил „Кино“ в Лондон, е автор на филма за зоопарка (ВИДЕО)
Две куклени представления през уикенда в Добрич
Две куклени представления през уикенда в Добрич
Мюзикълът „Вражалец“ на търновския театър ще гостува в Добрич
Мюзикълът „Вражалец“ на търновския театър ще гостува в Добрич
Моцарт ще звучи в концерт на Български камерен оркестър - Добрич
Моцарт ще звучи в концерт на Български камерен оркестър - ДобричЯндекс.Метрика