Димитър Бербатов: Клубовете в България са готови за промяната

16.06.2021 г. 10:22:09 ч.
/
Димитър Бербатов: Клубовете в България са готови за промяната
Димитър Бербатов и неговият екип продължават своята обиколка в цялата страна, като на 15 юни те посетиха Добрич и се срещнаха с ръководители и треньори на клубове от региона. Интересът бе много голям, като почти всички отбори от областта имаха свой представител на стадион „Дружба“.
Димитър Бербатов се завърна на стадиона, на който за първи път в професионалната си кариера отбеляза 2 гола. На 19 септември 1999 г. в мач от шестия кръг на А група ЦСКА побеждава „Добруджа“ с 3:0 в Добрич, като Димитър Бербатов бележи първия и втория гол за червените – в 5 и 85 мин., а в края Асен Букарев оформя класическия резултат. След като разговаря с представителите на клубовете и отдели време за снимки и автографи на всички желаещи, звездата на българския футбол даде интервю специално за медийна група „Добруджа“.


- За първи път кандидат за президент на БФС е на обиколка в цялата страна и на място се среща с всички клубове. Как взехте това решение?
Наистина ли никога не е правено?! Ако не е правено, е грешно. Така трябва да се правят нещата. Аз така ги виждам и ги разбирам. Затова сме тук. Идвам от Силистра, след това отиваме във Варна. Вече бяхме в много областни центрове. Аз правя каквото е нужно и правилно, но накрая отборите трябва да си преценят дали искат промяната или са доволни от моментното състояние.
- Какви са Вашите впечатления от тези срещи – готови ли са клубовете за промяната?
Мисля, че има доста положителни реакции като цяло. И футболната общественост, и самите отбори са настроени за промяна. Но на конгреса ще се види за какво ще гласуват клубовете – за промяна и тръгване по нов път, или моментното състояние ги задоволява и искат така да кретат и живуркат.
- Кога може да се случи изборът на ново ръководство на БФС?
Заложили сме конгресът да бъде на 21 септември и тогава да се гласува тази промяна. Дадохме „оръжията“ на отборите как може да се случи това. Оттук нататък те вече преценяват дали искат подобно нещо. А на конгреса нека гласуват за който искат. На всички срещи им казвам: Ако някой друг направи това, което аз правя - да дойде и ви покаже уважението, което аз ви показвам, обикаляйки страната, споделям идеите си и влизам в диалог с вас – гласувайте, ако искате, за него. Но важното е да се направи конгрес.
- Една от новите Ви идеи е местните председатели на БФС да се избират от клубовете от областта. Защо?
Това е напълно демократичен начин. Така и самите клубове ще понесат някаква отговорност за действията си. Избирайки си председател, те казват – вярваме в този човек и искаме той да е връзката ни с Български футболен съюз. Този човек ще трябва да си върши работата почти денонощно. Трябва да знае, че като му звъни телефонът, трябва да го вдигне. Клубовете трябва да могат по всяко време да му кажат: Имам проблем, който трябва да бъде решен. Когато има някакъв проблем, областният председател трябва да говори с отборите и с БФС, да намира диалога и решението на проблема. Сега това не се случва, по незнайно какви причини. С такова впечатление оставам от клубовете в страната.

- На този стадион вкарахте два гола, два гола имате срещу „Добруджа“ и на пролетния мач през 2000 г. при победата с 4:1 в София. Спомняте ли си нещо от тези победи на ЦСКА?

В София – не, но тук си спомням, че играх и победихме. Докато идвах към Добрич, се сетих за единия ми гол. От теб сега разбирам, че са били два. Как ги помниш тези работи? (смее се) Това беше преди 100 години. Спомням си, че партньор в атаката ми беше Митко Иванов. През онзи сезон бяхме много силен отбор. Виждам терена сега и усещам, че на този стадион мирише на футбол. Който е играл професионален футбол, знае как мирише футболният терен при дъжд. И ти се иска да поиграеш още малко. Само че моето време на терена свърши. Следващото предизвикателство обаче вече е пред мен.
- Казвате, че ЦСКА беше много силен отбор тогава. Нека да отбележим, че в него имаше трима юноши на „Добруджа“…
Абсолютно! Беше голямо удоволствие да играя с Галин Иванов, защото бе много интелигентен защитник. Наричахме го Компютъра, заради точните му пасове. От Милен Петков пък за първи път видях да подаваш без да гледаш в същата посока. Роналдиньо си мисли, че той е измислил този финт, но Милен Петков още тогава го правеше и на тренировки. Милен Петков е много техничен футболист, който четеше играта. През зимата и Светльо Петров се присъедини към нас. Той можеше да тича цял ден без да спира. Казвах му: „Ти, тичай, като вземеш топката, дай ми я на мен и всичко ще е наред!“.
- След ЦСКА кариерата Ви последователно преминава през грандовете на Германия, Англия и Франция. Били сте там по няколко години. Към коя от тези държави имате най-силен сантимент и подкрепяте сега на Европейското първенство?
Не ми се иска да ги разделям, но Франция ще ги оставя най-накрая, защото в „Монако“ играх само сезон и половина, но пазя отлични впечатления и ги обичам. Германия и Англия са ми най на сърце. В Германия прекарах почти 5 години. Там започна моето пътуване към професионалния футбол. В Германия станах професионален футболист и мъж. В Англия постигнах най-големите си успехи. Там сантиментът ми е дори още по-голям. Подкрепям тези две държави, защото нашата не е на Европейското. Следя ги внимателно, искам да видя какво ще направят. Но най-вече искам да видя хубав и атрактивен футбол.
- А кога ще видим и България отново на голям форум – световно или европейско първенство?
Надявам се да е скоро. Загубихме последния мач с Франция, но момчетата, които защитават цветовете на България, се стараха. Резултатът залъгва, защото последните голове бяха в последните минути, когато вече има физическа и психическа умора. Важното е, че се стараха. Можем да се класираме скоро, но трябва много работа – и на терена, и извън него. Всичко, което се случва в българския футбол през тази година, обаче е разсейващо за националите. И те го мислят, и впоследствие и на терена може да им се отрази. Така че колкото по-бързо приключат нещата извън футболния терен, толкова по-добре ще е и за футболистите.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика