Начало >Добруджа >Регионални

Дияна Илиева: 2020 година беше трудна и различна за община Тервел (ВИДЕО)

04.12.2020 г. 16:42:07 ч.
/
Дияна Илиева: 2020 година беше трудна и различна за община Тервел (ВИДЕО)
„2020 година бе много различна за община Тервел. Тя беше  трудна, а пандемията беше нещото, което никой не очакваше. В такива условия в общините по-трудно се работи. И за разлика от другите, които претърпяха  характерното затваряне и оставане вкъщи, това не може  да се случи при тях, защото във време, в което в обществото има някакъв дисбаланс, именно общината е тази, която трябва да се погрижи за разширяване обхвата на социалните услуги, да освободи от тежести част от бизнеса или големи групи от хора. Не бяхме по-малко ангажирани, а ангажирани с неща, които ни се случваха за първи път”,  коментира за Медийна група „Добруджа” зам.-кметът на община Тервел Дияна Илиева.  
По думите й във финансово отношение годината за община Тервел не е много добра и причината за това не се крие в ситуацията с Ковид -19.  „Причината се крие в лошите земеделски резултати. В определени участъци в общината добивите бяха нищожни. Земеделците се затрудниха с плащането на наемите. От планираните собствените приходи, голяма част от които са от наеми на земеделски земи, 20% са несъбрани. „Във финансово отношение годината ще завърши спокойно, но не и по начина по който бихме желали”, уточни Дияна Илиева.  
През 2020 година община Тервел е разширила базата на услугите, които подкрепят ежедневните нужди на хората. Звено за патронажна грижа обхваща всички нуждаещи се. Многократно повече са потребителите на  „Домашен социален патронаж”. На дневен ред са проектите, свързани с осигуряване на топъл обяд през зимните месеци. „Надявам се всичко това да даде успокоение на хората, които са самотни или пък имат ниски доходи”, коментира зам.-кметът на Тервел.
И през следващата година общината ще продължи работа по различни проекти. „Надяваме се да реализираме 4 проекта, които са вързани с различни населени места. Единият от тях се отнася до социална услуга в с. Безмер, където вече е обявена обществена поръчка за изграждане на Център за социални услуги. Ще продължат дейности, свързани с уличната инфраструктура и сградния фонд на общината. Предвиден е ремонт и на Ритуалния дом в града”, казва Дияна Илиева.
Дияна Илиева сподели още, че Бюджетът на общината за 2021 година не предвижда повишение на данъци и такси. Що се отнася до разходването на събраните приходи предстои разширение на системата за организирано сметосъбиране.Тя изрази надежда и за реализацията на една добра културна програма през следващата 2021 година, защото това е нещото, което много липсва на жителите на общината в отиващата си година.
27 души от община Тервел са с коронавирусна инфекция. Трима от тях са настанени в болница, останалите са на домашно лечение. Все още се очаква развитие на клиничната картина при инфектираните в Дома за стари хора в с. Полковник Савово. Под карантина са поставени малко над 30 души.
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Кметът на Генерал Тошево беше преизбран за председател на МИГ Балчик-Генерал Тошево
Кметът на Генерал Тошево беше преизбран за председател на МИГ Балчик-Генерал Тошево
Задържаха млад мъж от Добрич за кражба в Крушари
Задържаха млад мъж от Добрич за кражба в Крушари
Подписаха договора за проекта за възстановяване на велоалеята между Балчик и Албена
Подписаха договора за проекта за възстановяване на велоалеята между Балчик и Албена
Обезщетяват 153 собственика в каварненско, през чиито имоти преминава нов електропровод
Обезщетяват 153 собственика в каварненско, през чиито имоти преминава нов електропроводЯндекс.Метрика