Дияна Илиева: След години това, с което ще се помни 2018-а, е новият музей на Тервел

03.12.2018 г. 15:33:54 ч.
/
Дияна Илиева: След години това, с което ще се помни 2018-а, е новият музей на Тервел
Заместник-кметът Дияна Илиева с анализ за случилото се през отиващата си година и визия за предстоящата 2019-а пред Медийна група „Добруджа”
 
- Г-жо Илиева, каква година беше 2018 за Община Тервел?
За нас годината беше интересна и много разнообразна, защото бяхме провокирани да се занимаваме със съвсем различни и диаметрално противоположни дейности. Поради тази причина тя мина бързо, почти неусетно. Интересна и разнообразна, защото варирахме от обзавеждане на музей до пускане на пречиствателна станция, през улици, водопроводи, социални услуги. Тези дейности не ни позволиха да скучаем. Годината беше интересна. Надявам се за жителите на Тервел да е успешна и здрава, а за нас беше една изпълнена с работа година, която ние ще запомним.
- Кой е най-големият успех oт отиващите си 12 месеца?
Успехът е субективна категория, защото всеки усеща успеха по различен начин и според труда, който е вложил. За нас най-интересното през годината беше откриването на музея. Дейностите по това бяха творчески, задачата беше и трудна. Ще запомним 2018-а с откриването на музея. Имаше и много други проекти в социалната сфера, в образователната сфера. Но съм сигурна, че след години това, с което ще се помни 2018-а, е новият музей на града.
- Какво от плануваното и поставеното като цел за годината не успяхте да реализирате?
Това, което остава за 2019-а по обективни причини, са пет проекта, които за нас са много ценни. Това са проекти, които внесохме в МИГ-а и те са за дейности, свързани с изграждането на Център за социални услуги в село Безмер, изграждане на  спортна площадка и други. Но оценката продължава вече доста дълго време и за нас ще бъде щастие, ако успеем да ги изпълним през 2019г. Това, което зависеше от нашите воля и усилия - го направихме. Това, което отлагаме за следващата година, е изграждане на спортна площадка в училището в Тервел, за която   имаме осигурени средства.
- Какви са плановете Ви за 2019-а?
2019-а ще мине под мотото на завършване на това, с което сме се ангажирали пред гражданите на общината. Имаме проекти, които са в етап на реализация. Този месец започнахме дейности по проект, който е свързан с направа на водопроводи и пълно асфалтиране на улици в три населени места. Това е добре, защото инфраструктурата е от голямо значение. Общините решават частично проблемите. Надявам се проектите, които през тази година са в етап на оценка, да се случат през 2019. Готвим интересен проект по Програма „Красива България” и той също трябва да стане факт през 2019 г. Започна работа МИГ и към момента имаме постъпили 18 проекта от фирми, които са оценени на първи етап. А през януари 2019 г. ще се отвори мярка за фирми, които развиват дейност, различна от земеделската. За нас това е много важно, защото каквото и да прави Общината, без реципрочност от страна на бизнеса, нещата остават непълни. Фирмите и земеделците, които кандидатстват с проекти пред МИГ, са от т. нар. читав малък бизнес, който храни едно или няколко семейства и който е най-здравото нещо в нашето общество. И това е важно. Надяваме се през 2019 г. вече да имаме реализирани проекти. Това е реалистично очакване. Те са свързани със закупуване на оборудване, а там инвестиционният процес е по-къс.
 - Общината ще работи ли по европейски проекти и догодина?
Имаме одобрен проект по Програма РСР. Той касае детска площадка в детска градина. Като цяло проектите ни са шест на брой. Имаме и друг, който е свързан с т.нар. меки дейности и е ориентиран към обучението на 52 лица и осигуряване на заетост на 32 от тях. Подбрали сме специалности, които са характерни и атрактивни за нашата община. Надявам се, че той ще се отрази на качеството на живот на определена група хора, която е засегната от проблеми като безработица и лошо качество на живот.
 - Какъв е интересът от страна на туристи и гости към община Тервел?
Община Тервел е с профил земеделие и услуги, но от тази година с начинанието музей нещата започнаха да се променят. За краткия период,  в който музеят работи, се оказва, че в първия месец от своето функциониране ежедневно е посещаван поне от 25 души. Това за един малък град е много добър брой. Това, което на мен ми допада, е оформилият се малък туристически маршрут, който хората сами откриха. Идвайки в Тервел, те посещават музея, църквата, резбованите три секвои и ако имат добра двигателна възможност, отиват и до крепостта Палматис. В никакъв случай няма да станем туристически град, но в рамките на ден хората има какво да видят.
 - Културният календар ще претърпи ли промяна през 2019-а? 
Нашите съграждани обичат традициите. Ние имаме богат културен календар. Тази година той мина под знака на 1 300 години от победата на кан Тервел над арабските нашественици. Но за 2019 година отново се спираме на традиционната формула. През есента на 2019 година отново ще имаме конкурс за добруджанска песен  на името на Калинка Вълчева. Това събитие ще бъде надградено с нови моменти. Този конкурс се провежда от 2001 г. При нас през година се провежда Добруджански събор и конкурс на името на Калинка Вълчева. Формулата на културния календар  е традиционна и с нея нашите съграждани са свикнали.
 - Предстоят местни избори. Бихте ли направили равносметка на мандата. С какво той промени облика и живота на хората в общината?
За нас това е четвърти пореден мандат. През него инвестициите са по-малко, защото за този програмен период Общината е бенефициент само по ПРСР. По тази причина и броят на проектите е по-малък и финансирането по тях също. За сметка на това, успяхме да привлечем финансиране от други източници - по проект  „Красива България”, по ПУДОС, подпомагане от правителството. И така успяхме да балансираме този недостиг от европейско финансиране. Като цяло мандатът не се разминава драстично с нашите очаквания. Нашите очаквания са реалистични.
- Ще се кандидатирате ли на местните избори?
Мандатите не са самоцел за мен. Те са вече четири. Понякога човек трябва да променя живота си. Нищо не е незаменимо. Става въпрос за някакъв вид трудова реализация. Важно за мен е докато работя, да давам всичко от себе си.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика