Дияна Илиева, зам.-кмет на Тервел: 2019 година бе забързана и наситена с ангажименти

06.12.2019 г. 14:49:09 ч.
/
Дияна Илиева, зам.-кмет на Тервел: 2019 година бе забързана и наситена с ангажименти
Дияна Илиева е зам.-кмет  на Община Тервел за пореден мандат. Ресорът й вече е „Финанси и благоустройство“. Тя е родена на 13 декември 1967 г. в гр. Стара Загора. Висшето си образование завършва в Тракийски университет - Стара Загора, специалност “Зооинженер”. Има допълнителни квалификации – като банкер-икономист в ИУ Варна и като педагог в ПУ Шумен. Продължава образованието си с второ висше във Великотърновски университет, специалност “Английска филология”.
Владее руски и английски език.

 
- Г-жо Илиева, каква година изпраща Община Тервел?
2019 година беше много забързана и наситена с ангажименти в различни сфери. Беше една духовна година, защото работихме по една църква, два параклиса и една джамия, тоест имахме сериозни ангажименти в духовната сфера. Тази година беше година на преосмисляна не ангажиментите на местната власт, на ролята на общината в живота на всеки човек в общността. Причина за това бяха местните избори - една част от обществения живот, която отне много време и много енергия и даде някакъв облик на годината или поне на нейния завършек.
- Какво, от планираното в началото на годината, успяхте и какво не успяхте да изпълните?
Общините са организации, които имат ангажименти в различни сфери. Една общинска администрация трябва да е изпълнила ангажиментите си към местната общност, да е изпълнила строителните обекти, с които е била ангажирана, проектите с външно финансиране, да е подобрила или запазила нивото на образователните, социалните или услугите в сферата на културата. В нашия случай това се случи. Мога да кажа, че в основната си част, не само аз, но и моите съграждани са много доволни от развитието, което имаме по главната улица на града, защото тази улица е много голям казус. Една част от нея общинска собственост, друга- държавна собственост, а трета - пешеходна зона. И най-после намерихме решение на въпроса. Държавната част е асфалтирана и в момента се довършва с ангажимент на правителството. Тази част, която е общинска собственост, се асфалтира от общината, но със средства осигурени от правителството, а пешеходната й зона бе направена през 2018 година, по повод на честванията за Кан Тервел. Цялата улица има едно цялостно решение, но по-хубавото е, че водопроводът под нея е сменен. На практика съм много доволна от това цялостно решение, защото това са 3 км. в центъра на Тервел, с изцяло подменен водопровод и преасфалтиране. Това е зона, която комуникира с всички останали точки в общината и служи на всички. Вярно е, че да асфалтираш една улица не е някакво постижение, но това е голям участък, който се ползва от всички и мисля, че намиране на решение на този казус е добро решение и можем да го отбележим като нещо, което сме свършили през тази година.
Не твърдим, че всичко сме направили. Имаме няколко малки обекта, които не успяхме да изпълним поради не добро планиране. Бяхме заложили по-малка сума, отколкото се оказа на практика, че ще ни бъде необходима, за да започнем възлагания и ремонт на тези обекти. Имаме и обективни причини. Една от сградите е тази на Ритуалния дом, която е строена преди много години и нейния архитектурен стил е много нехарактерен. От ремонт имаше нужда покривът, но и и самата сграда, но покривната конструкцията се оказа по-сложна отколкото предполагахме. Оказа се, че имаме нужда от повече средства, затова и отложихме ремонта. По тази причина изобщо не започнахме работа по обекта и го оставихме неизпълнен, за да намерим вариант за осигуряване на повече средства. Той заслужава, защото в архитектурно отношение сградата е едно малко бижу за нашия град.
- Как местните избори се отразиха на работата на Общината?
Местните избори в една малка общност, каквато е община Тервел, са много тежък момент. Мисля, че са и личен момент. За мен местните избори са изцяло мажоритарни. Отговорно е да прецениш качествата на съответните хора, които участват в изборите като кандидати за кмет и общински съветници и да гласуваш според това, в кого виждаш най-голям шанс за общината или населеното място, в което живееш. За мен това е отговорния подход. Според мен, в този момент - на мажоритарност, имаше различни мнения, но като цяло изборът е обективен процес, защото решението зависи от много хора. Мисля, че резултатът е обективен, но аз останах изненадана от факта, че много хора не могат да различат мажоритарния избор от партийното начало. Може би отново вината е наша, защото не сме успели да обясним на хората колко е важно кметът да има заряд и качества да бъде добър стопанин. Това е надпартийното начало във всички случаи.
- Вие сте зам.-кмет в пореден мандат. Какво ви дава това - увереност, спокойствие?
За спокойствие не може да се говори. Опитът е нещо положително и дава увереност, но и те кара да се надпреварваш със себе си и да се надграждаш. Чувствам огромна отговорност към гражданите, защото те са подкрепили една платформа, за която трябва да положим много усилия, за да я изпълним и не можем да разчитаме само на опит. Аз се чувствам много отговорна, защото решението на хората беше тежко и то ме задължава. Чувствам се задължена.
- Ще има ли промяна в размера на местните данъци и такси през 2020 година?
В местните данъци не предвиждаме промяна. По отношение на таксите също не предвиждаме драстични промени, с едно изключение - такса битови отпадъци. Разчетът, който предлагаме на Общинския съвет под формата на План-сметка чистота предвижда увеличение с 0,4 промила на такса смет за всички данъчно задължени лица. Основният мотив на всички общини, които повишават тази такса е увеличението в цената за депониране на тон отпадък, или отчисленията, които държавата събира от общините. Увеличението е от 57,00 лв. миналата година на 95,00 лв. през настоящата. Ние имаме претоварна станция и ни предстои разширяване на обхвата на услугата по сметосъбирането. До сега сме включили Тервел и още едно населено място. Предстои включването на още едно. Предвиждаме закупуване на автомобил, за сметосъбиране, така че да включим всички населени места.
- Каква ще бъде бюджетната рамка на Тервел през следващите 12 месеца? Ще има ли промяна?
По отношение на разчетите с държавните дейности бюджетната рамка е по-голяма с 1 000 000 лева. Най-голямо увеличение има в дейностите образование. Малко увеличение - 95 000 лева,  има при капиталовите разходи, но като цяло рамката е по-голяма с около 1 000 000 лева. Това ще ни даде възможност да предвидим увеличение на заплатите на служителите в Общината. Начинът на живот зависи от възнагражденията, които получаваме. Като цяло бюджетът не крие изненади и разлики. Продължаваме да разчитаме на външно финансиране за основните си приоритети. Такъв тип е общината - местните ни приходи са малки. Не предвиждаме продажба на общинско имущество. Стремим се към това да го отдаваме под наем, за да осигурим дългосрочно приходи на общината. Поради тази причина нямаме бум в местните приходи. Насочени сме към външно финансиране.
- Какво си пожелавате за следващата година?
Да бъде здрава и спорна и всичко онова, което започнем да дава резултат. Само тогава, когато виждаш резултат, имаш мотивация и ентусиазъм да започнеш следващо начинание. Резултатна да е!
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика