Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)

01.09.2020 г. 16:08:59 ч.
/
Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)
Биопродуктите навлизат все повече на пазара, но те не могат да заменят конвенционалното производство. Необходимо е да се отбележи още, че екологично произведените зеленчуци и плодове  имат по-висока цена и това от своя страна ги прави недостъпни за голяма част от населението. А цената от своя страна е висока, защото вложените в производството средства са повече. Това заяви в интервю за медийна група „Добруджа” доц. д-р Даниела Ганева – директор на Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив.

Доматите и пиперът са сред културите, които изискват повече средства за тяхното биоотглеждане. Науката работи за разработване на все повече биопрепарати, за да се обхванат по-широк спектър от болести и неприятели. Използват се и все повече торове на биооснова. Науката работи, за да ги направи по-достъпни за потребителите.

Най-често задаваните въпроси към учените от института от страна на земеделските производители са свързани с растителнозащитните мероприятия. Стопаните срещат проблеми с опазването на реколтата от болести и неприятели и това е един от основните им  проблеми.

Специалистите от ИЗК „Марица” дават мнения не само за сортовете на института, но и за тези на чуждите компании и други фирми. Целта е да им помогнем да изберат правилния сорт за определените почвено-климатични условия, при които ще ги отглеждат. Всичко това обаче трябва да се съобрази с пазара – къде ще се реализира готовата продукция, подчерта доц. Ганева. 

При нужда зеленчукопроизводителите могат да използват агрохимичната лаборатория в института, която разполага с модерно оборудвана. Учените правят анализи и дават препоръки за храненето на растенията, както при оранжерийни условия, така и за полско отглеждане. Извършват се и анализи на поливната вода, посочи още директорът на ИЗК „Марица” и покани стопаните от страната да изпращат проби при необходимост, както и да се консултират с учените.
Мирослав Балчев
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Доц. д-р Румен Калев: Българските сортове са по-пригодени за нашите климатични условия (ВИДЕО)
Доц. д-р Румен Калев: Българските сортове са по-пригодени за нашите климатични условия (ВИДЕО)
Доц. Дина Атанасова: При биологично земеделие добивите остават сравнително постоянни (ВИДЕО)
Доц. Дина Атанасова: При биологично земеделие добивите остават сравнително постоянни (ВИДЕО)
Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей”  устояха на сушата (ВИДЕО)
Проф. Дарина Вълчева: Българските сортове ечемик „Орфей” и „Одисей” устояха на сушата (ВИДЕО)
Еднакви сортове трябва да отглеждат зеленчукопроизводителите, за да пласират продукцията си по-лесно (ВИДЕО)
Еднакви сортове трябва да отглеждат зеленчукопроизводителите, за да пласират продукцията си по-лесно (ВИДЕО)Яндекс.Метрика