Начало >Добруджа >Общество

ДКЦ 2 пред фалит, комисия ще търси начини за прилагане на оздравителна програма (ВИДЕО)

25.04.2017 г. 16:33:26 ч.
/
ДКЦ 2 пред фалит, комисия ще търси начини за прилагане на оздравителна програма (ВИДЕО)
Временна експертна комисия ще анализира финансовото състояние на ДКЦ-II- Добрич и ще предложи на общинския съвет вариант за оздравителна програма. В нея ще бъдат включени  петима общински съветници и двама служители на общинската администрация.  Това решение бе прието днес на сесия на общинския съвет. То се наложи от изнесените  финансово-икономически резултати и отчета на търговското дружество за  2016 година. Според тях финансовият резултат за 2016 година е загуба в размер на  минус 168 000 лева. Финансовото състояние на дружеството е тежко, се казва в докладната записка. То е прогресивно декапитализирано, като собственият капитал само за последните три стопански години е намалял от 861 хиляди лева на 326 хил. лева.  В нея се посочва, че през последните години, чрез банков заем е закупена медицинска техника / Ядрено магнитен резонанс, който от години наред вече не  функционира поради техническа непригодност/, но размерът и начинът на плащане на кредита не са били съобразени с възможностите по неговото обслужване. Финансовата устойчивост на дружеството е силно застрашена от ниска платежоспособност, липса на печалба и ликвидност, както  и пълна зависимост от кредитора си, в случая НАП. По отношение на финансовото състояние на центъра  се допълва още, че без външна финансова помощ и преструктуриране на задълженията, нормалният режим на работа в него е силно затруднен.
 Според думите на управителя д-р Валери Веселинов, несъобразената с възможностите на центъра и паричните му потоци инвестиция, направена за закупуване на Ядрено магнитния резонанс през 2009 година е довела до  утежненото за дружеството положение. Кредитните задължения към финансовите институции са разплатени, но задълженията към НАП са много големи.  „Основният проблем е задължението към НАП. Всеки месец дружеството заплаща по още 5 000 лева върху текущите задължения с цел покриване на старите, но сумата се явява много малка и не може да компенсира увеличаването на лихвата в НАП, която е в размер на 10 пункта върху основния лихвен процент”.
Кметът Йордан Йорданов припомни, че  по случая е извършена проверка и от страна на прокуратурата в Добрич, а д-р Веселинов разясни и нейното становище.
От него ставa ясно, че поради изтекъл давностен срок, основание за завеждане на дело няма. Д-р Веселинов цитира и последното писмо, получено  днес. Приема се факта, че закупеният апарат не  е бил  произведен в декларираната година и  това е било видно още в момента на неговото приемане.  Годината, обозначена върху техническото съоръжение е 1994, а не 1998, каквото е условието по обществената поръчка.  Въпреки това, той  е приет с протокол, подписан и от управителя на ДКЦ 2 тогава, д-р Силвия Демирева.  Прокуратурата счита, че комисията по обществената поръчка не е притежавала съответната техническа компетентност да се произнесе за това.

 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя
Прогноза за времето в неделя
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
На Акатистна събота много добричлии се помолиха пред иконата на Божията майка
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
В Младежкия център се откри шестото издание на конкурса „Науката на живо”
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция
Автобус, пътуващ за Добрич, се обърна в Турция



Яндекс.Метрика