Днес е празник на виното и любовта

14.02.2020 г. 08:23:04 ч.
/ ИА Добруджа
Днес е празник на виното и любовта
На 14 февруари България отбелязва Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен празник в чест на Свети Трифон, лозята и виното.
В различни краища на страната ни се нарича Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Традицията повелява рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. С храна на рамо, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират, и избират "царя на лозята" - заможен човек.
Почитаме Свети мъченик Трифон
Освен винарите и лозарите, на днешния ден празнуват и влюбените по цял свят. Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература.
В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-и век.
В памет на писмата, които свещеникът Валентин пишел за неграмотните влюбени, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички - "валентинки". Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми.
Най-ранните "валентинки", запазени до днес, са от 15 в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. В Британската библиотека се съхранява писмо от 1477 г., в което девойка моли младеж да докаже, че я обича.
Днес "валентинките" са втори по популярност след коледните картички.
Източник:Novini.bg

Коментирайте
Подобни новини
4 април - Национален ден на психолога
4 април - Национален ден на психолога
Без спекула с цените на яйцата по Великден
Без спекула с цените на яйцата по Великден
Частните детски градини в криза, събират такси без да работят
Частните детски градини в криза, събират такси без да работят
16 години от трагедията в река Лим
16 години от трагедията в река ЛимЯндекс.Метрика