До месец тръгват парите по две спрени европрограми

07.10.2014 г. 13:25:00 ч.
/ ИА Добруджа
До месец тръгват парите по две спрени европрограми
Има вероятност до края на този месец да се отпуснат парите от Брюксел по спряната Оперативна програма „Околна среда" и по ос 3 на ОП „Регионално развитие". Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова с уверението, че днес се изпращат финалните одитни доклади до Европейската комисия.
Мога да потвърдя, че новините са добри, защото системите за управление и контрол на оперативните програми показаха, че работят. Очакваме следващата седмица комисията да дойде в България за преглед и одит и в резултат на техните оценки да възстановят плащанията към България, похвали се Цанова.
По думите й е работено денонощно за този напредък, като при добри резултати от посещението можем да получим пари до края на октомври, най-късно в началото на ноември.
По ос 1 на ОП „Регионално развитие" плащания можем да очакваме в началото на следващата година, тъй като там има още работа. Според Цанова одитите показват, че системите за контрол работят, което значи, че проверките могат да хващат грешките навреме, за да не харчим европейски ресурс по проекти, които не са по правилата.
Цанова поясни и за какво ще служи новият заем от 500 млн. евро, отпуснат от Европейската инвестиционна банка. Според нея той не е подготвен от служебното правителство, а е структурен и е свързан с националното финансиране, което дължим по оперативните програми. Сумата даже е с 200 млн. евро по-малка от тази за предишния програмен период.
Цанова бе категорична, че тези пари не са за 50-процентното дофинансиране на транспортни проекти. „Ще се търси финансиране до 50 % за транспорта, може и да е по-малко, ако приоритетите останат като предложените от служебното правителство", обясни вицепремиерът.
Тя предположи, че тези пари вероятно ще дойдат като дългосрочен финансов ресурс от международни институции, при много по-добри условия от търговските банки.
Не остана подмината и съдбата на ОП „Конкурентоспособност". Стана ясно, че по нея проверки се правят непрекъснато, като има грешки, които се отстраняват и не се очаква негативен резултат.
Цанова обяви още, че продължаваме да имаме сериозен проблем със строежа на 4 лот на автомагистрала „Струма". Ако фирмата не ускори работата си, готови сме за по-драстични мерки. Имаме под година и половина да разплатим това строителство, а то не върви по план. Готови сме на крайни мерки, закани се Цанова.

Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени към туристическия сектор
10 милиона лева от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени към туристическия сектор
Надзирателите в затворите получават 200-те щатни бройки до 1 септември
Надзирателите в затворите получават 200-те щатни бройки до 1 септември
Кунчев: Има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на COVID-19
Кунчев: Има данни за по-леко и по-ефективно пренасяне на COVID-19
Спад на заразените, но ръст на починалите за изминалата седмица
Спад на заразените, но ръст на починалите за изминалата седмицаЯндекс.Метрика