До Сирия и обратно: Как един баща спаси сина си от ИД

25.11.2014 г. 15:07:00 ч.
/ ИА Добруджа
До Сирия и обратно: Как един баща спаси сина си от ИД
Звучи като сценарий за холивудски екшън – момче става мюсюлманин заради момиче, бяга от семейството си и заминава за Сирия. Бащата, бивш военен, пътува няколко пъти до разкъсваната от конфликт страна, без да познава когото и да било и без да говори език, и... спасява сина си от „Ислямска държава".
Само че е истина.
Това е историята на Димитри Бонтинк и сина му Йеюн.
Бонтинк е белгиец, живеещ в Антверпен. Един ден синът му, отгледан като католик, учил в йезуитско училище, става мюсюлманин. Тогава Йеюн е на 15. А причината – среща се с мюсюлманско момиче.
Младежът започва да се радикализира под влиянието на групата „Шариа фор Белджиъм" (Sharia4Belgium) – днес вече забранена. Сигналите на семейството в полицията и социалните служби срещу организацията се оказват безрезултатни, защото по това време тя е легитимна.
През февруари миналата година Йеюн заявява на родителите си, че отива на екскурзия с приятели в Холандия, а всъщност заминава за Сирия през Турция.
Димитри разбира какво се случва, когато вижда видео от сирийския град Алепо, в което се показват приятели на сина му от Антверпен.
И заминава.
41-годишният Бонтинк всъщност е обучен парламентьор от специалните части, участвал в няколко мироопазващи мисии на ООН на Балканите през 90-те години на миналия век.
Той обаче пътува два пъти безрезултатно до Сирия, преди да намери сина си при третата си мисия.
Междувременно се запознава с радикали и влиятелни играчи, агенти от различни разузнавателни агенции и държавни структури. От джихадистите контактува основно с „Джабхат ан-Нусра" (клон на „Ал Кайда" в Сирия), но стига и до лидери в ИД.
Бива задържан, обвиняван, че е шпионин, бит.
„Арестуваха ме, ритаха ме, биха ме, сложиха дуло на автомат в устата ми, защото подозираха, че съм агент на ЦРУ. Обяснявах и обяснявах, че съм баща, който търси детето си. Накрая повярваха и ме освободиха", разказва Димитри в интервю за БНТ.
В крайна сметка открива сина си и преди няколко месеца успява да го върне в Белгия.
По време на престоя си в Сирия младежът известно време е бил държан заедно с американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен от ИД, и британеца Джон Кантли, който се появява в пропагандни видеа на групировката.
Днес Йеюн все още е мюсюлманин.
Заедно с още 40 души, е
обвиняем по дело за принадлежност към терористична организация
заради връзките си с „Шариа фор Белджиъм". Самата организация е забранена заради подозрения, че вербува джихадисти и ги праща на джихад в Сирия.
Краят на процеса се очаква тази седмица.
Младежът твърди, че не е извършил престъпление, заминал е за Сирия не да се бие, а по хуманитарни причини и по-голямата част от времето е бил задържан. След завръщането си в Белгия също прекарва месец в затвора, а след това е пуснат под гаранция.
Прокуратурата иска четиригодишна присъда за него.
Бащата настоява, че Йеюн е невинен и
властите не трябва да поставят стигма и да криминализират младежи, попаднали в грешната среда.
Според него синът му трябва да получи нова самоличност, след като е предал информация за организацията.
Междувременно Бонтинк не се отказва от мисията си. След спасяването на Йеюн,
пътува още четири пъти до Сирия и спасява още четирима младежи.
Той обвинява Великобритания и САЩ, че не правят достатъчно, за да спасят заложниците си. Франция, от друга страна, била много проактивна. И дори не става въпрос за пари, а за преговори с правилните хора, казва той пред „Дейли мейл".
Според него международната общност трябва да положи повече усилия за затварянето на джихадистките сайтове и да бъде наложен по-стриктен паспортен контрол на младежите, пътуващи до Турция.
В интервю за „Дейли мейл" Бонтинк казва, че „не децата са главната опасност, а ръководителите, които не виждате във видеата. Те са зловещи и изключително добре финансирани".
Той предупреждава, че
ИД разполага „спящи клетки" в редица европейски страни.
Позовава се на данни от „много влиятелни източници". По думите му във фокуса на групировката са Великобритания, Франция и Белгия. Целта им е да отмъстят на Запада и ще го направят, когато са готови, казва той.
Автор: Елица Савова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона
Тръмп обмисля да уволни шефа на Пентагона
Венецуела с 4000% инфлация
Венецуела с 4000% инфлация
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожар
Евакуация в Лос Анджелис заради бързо разрастващ се горски пожар
Евросъюзът събира външните министри в петък заради Беларус и Турция
Евросъюзът събира външните министри в петък заради Беларус и ТурцияЯндекс.Метрика