Начало >Добруджа >Общество

Добрич може да има парк подобен на Миниатюрк в Истанбул (ВИДЕО)

12.06.2019 г. 13:46:04 ч.
/
Добрич може да има парк подобен на Миниатюрк в Истанбул (ВИДЕО)
Парк подобен на Миниатюрк в Истанбул може да се появи в Добрич,  само че ще се казва Малката Добруджа. Това потвърди за МГ Добруджа и зам.кметът по благоустройството арх. Боян Коларов. Идеята е на общинското ръководство и е все още в много начален етап. Подготвена е обществена поръчка, която трябва да даде яснота за това дали ще бъде получено финансиране ( от държавата или ЕС) и чак тогава ще се изработи технически работен проект. Мястото е около паметника на деспот Добротица, последният владетел на Добруджанското десподство, част от Царство България. Той се намира в началото на жк Дружба 1, там където са блокове 1 и 2. Територията около паметника е почти 50 дка,в момента затревена и занемарена площ, все още неразработена. В миналото е имало идея там да се изгради парк "Св.Димитър", но не се възприема еднозначно от специалистите и експертите. Освен това средства за реализиране на тази идея не са намерени, но пък сега може да се положи ново начало за оформяне на тази зона, разказва арх. Коларов и показва първоначалния идеен проект за парка.
Ако се получи одобрение за финансиране на новата идея, то ще включва изграждане на улица, която да свързва в северната част частните имоти с улица Ген.Попов.
В никакъв случай не си представяйте, че днес, утре това ще се случи, охлажда емоциите арх. Коларов и продължава: Това дори няма да се случи в този мандат. До края на този мандат най-много да стигнем до яснота дали такова нещо въобще ще има. Най-малкото ще имаме идеен проект, който да показва разположението на обектите вътре в Малката Добруджа.
Общинското ръководство е кандидатствало с предварителен списък от 50 обекта, които тепърва ще подлежат на коментар, като е възможно някои да отпаднат, а други да ги заменят. Възможни са също така разговори с румънската страна за включване на обекти от Северна Добруджа, което е ценно като възможност заради румънския поток от туристи, който посещава региона.
На този етап проектът е изработен на стойност около 96 000 лв. На въпрос дали ако не се постигне финансиране чрез евросредства не би могло идеята да се реализира с общински пари, арх. Коларов отговаря, че невъзможни неща няма, а всичко е въпрос на приоритети и на правилно стратегическо планиране.
Идеята се е родила преди година в разговори със собственици на фирми, които изграждат паркове, с работещите в направление Култура в общината, като първоначално се е мислило за създаване на Мини България, която да е в зоната зад комплекс Хан Аспарух, но след това е изкристализирала мисълта, че Добруджа сама за себе си е също достатъчно интересна, за да бъде обект на този проект.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма



Яндекс.Метрика