Начало >Добруджа >Общество

Добрич празнува!Честит празник!

25.09.2021 г. 07:44:38 ч.
/
Добрич празнува!Честит празник!
Добрич празнува на 25 септември.  На този ден преди 81 години българските войски влизат в Добрич и възстановяват властта. По силата на Крайовския договор подписан на 7 септември 1940 година Южна Добруджа се връща в границите на майка България.
По традиция на този ден проявите, посветени на паметната дата, ще започнат в 9.00 часа с панихида и поднасяне на венци на загиналите за свободата на Южна Добруджа във Военно гробище – музей.

В 10.30 часа в Художествена Галерия ще се проведе Тържествено заседание на Общински съвет град Добрич,
Общинските съветници утвърдиха за почетни граждани на Добрич Стойка Кръстева и Стефан Петков.
Стойка Желязкова Кръстева е олимпийски шампион по бокс от Токио, два пъти е носител на Купа „Странджа“ – 2014 и 2021 г., двукратен световен вицешампион, двукратен европейски шампион, 7 пъти републикански шампион, два пъти е избирана за Спортист №1 на Добрич – през 2011 г. и 2012 г. Спортист №5 на България за 2018 г.
Стефан Петков Атанасов е състезател по бокс, републикански вицешампион, треньор по бокс в ДФС „Добруджа“ и СК „БОКС“ – Добрич, учител по спортна подготовка в Спортно училище „Г. С. Раковски“ – гр. Добрич. Той е откривателят на Стойка и неин първи треньор.
Отличията ще бъдат връчени на тържествена сесия на Общинския съвет на 25 септември от 10.30 часа в Художествената галерия.
 
 В началото на сесията ще бъде валидирана пощенска марка „16О години от рождението на ген. Иван Колев“ и удостояване със званието „Почетен гражданин на Добрич“. В рамките на тържественото заседание, музикален поздрав към всички гости и граждани ще бъде изпълнен от талантливите музиканти Хасан и Ибрахим.

От 11.00 до 14.00 часа на Площад ‚Демокрация“ ще се проведе Еко инициатива „Стара хартия за нова книга“ на Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД в партньорство с Община град Добрич, Издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“. Ще участват Театър на приказката – София с куклената постановка „Цирк“ и ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич
От  11.00 ч. в Центъра за защита на природата и животните е предвиден Кукления спектакъл „Глупавият вълк“ на Държавен куклен театър „Дора Габе“

В 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ е организиран Концерт на Българския камерен оркестър с Диригент Иван Янакиев.  В програмата са включени произведения на Петър Крумов – „Напеви от Добруджа“; Арканджело Корели — Кончерто гросо Оп. 6 № 4, Ре мажор; Пьотр Илич Чайковски — „Елегия“ за струнен оркестър и Жорж Бизе — Сюита из операта „Кармен“ за струнен оркестър.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“  в центъра на Добрич на Димитровден
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в центъра на Добрич на Димитровден
Водните аварии днес
Водните аварии днес
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област Добрич
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област Добрич
Прогноза за времето в понеделник, 25 октомври
Прогноза за времето в понеделник, 25 октомвриЯндекс.Метрика