Начало >Добруджа >Общество

Добрич празнува днес !

25.09.2020 г. 07:46:14 ч.
/
Добрич празнува днес !
Добрич празнува! Днес навършват се 80 години от освобождението на града от румънско владичество и възвръщането на Южна Добруджа към майка България.
 
На този ден преди 80 години добричките граждани тържествено посрещат частите на българската армия, след подписването на Крайовския договор на седми септември 1940 г. За Ден на Добрич датата е обявена през 1990 година.
 
25 септември – Денят на Свободата на Добрич, ще бъде отбелязан с тържественост и почит. Тази година се навършват 80 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Юбилейна годишнина, която се чества от всички добруджанци, от всички българи, защото е символ на обединението и единството на българския народ.
 
Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужат от 9.00 ч. панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. В официалната церемония ще вземе участие и представителна рота на Военноморските сили.
За празника днес в Добрич пристигат президентът на РБ Румен Радев, който ще произнесе слово на тържествената заря. Вицерпемиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.Зам. председателите на 44-то НС Валери Симеонов, Веселин Марешки, Нигяр Джафер, Емил Христов, Кристиян Вигенин. В тържествата ще се включат добричките депутати Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Красимир Янков, Даниел Петков, Йордан Йорданов, д-р Хасан Адемов  и Йордан Апостолов.
 
В 10.30 часа започва тържественото заседание на Общински съвет Добрич. Тази година званието „Почетен гражданин на Добрич“ няма да бъде присъдено. В празничната музикална програма ще участват Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев, Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.
 
Празничният ден продължава с концерта „Здравей Добрич“ от 11.00 часа на площад „Свобода“ с участието на: Арт център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“с хореограф Севдалина Мавродиева - Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич с вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов,  Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова  и "Танцова формация "Inception"при НЧ "Добрич 2017" с ръководител Полина Митева, Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА, която представи достойно България на Евровизия. 
 
От 17.00 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.
Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптори са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До настоящия момент вписаните имена са 254. Благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионален исторически музей и със съдействието на Министерството на отбраната на паметната плоча вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.  
 
В Деня на Добрич Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе празничен концерт заедно със солисти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който също десетилетия наред представя достойно българската музикална култура по света. На добричка сцена ще чуем изпълненията на Орлин Горанов, Емилия Валенти, Станислава Димитрова, Квартет „Армейска песен“ и Янко Лозанов.
Концертът ще започне от 18.00 часа пред ресторант „Лебед“ в Градски парк „Свети Георги“.
Той ще бъде под палката на подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.
 
Клавирният рецитал „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски е изненадата на Община Добрич за почитателите на класическата музика. Концертът на виртуозния изпълнител е от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.
 
КУЛМИНАЦИЯ

Тържествената заря-проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе на 25 септември от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“.
Тя ще бъде кулминация на тържествата, посветени на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България.
В паметното събитие ще участват представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България .
Регионален исторически музей – Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати.
В музея в градски парк „Свети Георги“ посетителите ще могат да разгледат новооткритата изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940.“ Тя проследява всички паметни моменти от септемврийските дни на 1940 г. – подписването на договора, влизането на българската армия в Южна Добруджа и радушното й посрещане от добруджанци. Показано е и преселването на нашите сънародници от Северна Добруджа. Значителна част от експонатите се показват за първи път пред добричката публика.
На сайта на община Добрич почитателите на историята ще могат да видят презентацията „Добрич ликува“. Тя показва посрещането на ген. лейтенант Георги Попов – ген.-управител на Южна Добруджа и на българската армия в Добрич на 25.09.1940 г.
 Днес На 25 септември, в деня на град Добрич презентацията ще бъде прожектирана на големия екран на хотел България.
 
На 23 и 24 септември преди 80 години в града се изграждат 10 арки. Първата от тях е на варненския път, а останалите са по трасето, предвидено за преминаване на армията до центъра на града. Те са били обкичени с цветя, а някои от тях са били украсени и с портрети на членовете на царското семейство.
Тъй като още от лятото се е знаело, че предстоят преговори и Добруджа най-вероятно ще бъде върната на България, семейства от града са започнали да купуват платове - бяла, зелена и червена коприна. Но определени домакинства са вземали топче плат от само един цвят, например бяла коприна, други пък са купували само зелена коприна, а третата група – червена, за да не се усъмнят местните власти, че се подготвят за направата на български трибагреници. Така хилядите национални флагове, с които е посрещаната българската армия на 25 септември 1940 г. са ушити в последния момент. Марков припомни, че в РИМ – Добрич се съхраняват три от тези знамена.
Така добричлии са направили всичко възможно, за да могат българските войници и офицери да почувстват топлите чувства, с които са били очаквани от местното население, обобщи историкът. 
 
Община Добрич организира транспорт – 8.30 часа пред Общински младежки център „Захари Стоянов“ за желаещите да участват в церемонията във Военно гробище музей.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Издигнаха кандидатурата на добричлията Янко Янков за председател на Апелативен съд – Варна
Времето на 20 април
Времето на 20 април
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
58 деца и млади хора ще участват в шестото издание на областния научен конкурс „Науката на живо“
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)
Панорама на средните училища в Добрич представя специалности и профили на обучение за 2024/2025 г. (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика