„ДоброЖънци” на 3 години : Сдружението е доказателство, че добрите идеи сплотяват хората

23.01.2020 г. 14:19:33 ч.
/
„ДоброЖънци” на 3 години : Сдружението е доказателство, че добрите идеи сплотяват хората
Преди три години група доброволци се обединяват в сдружение, чиято мечта е да превърнат Добрич в зелен град. Идеята на добротворците е да създадат еко селище, което да се превърне в средище на иновативни еко събития. Сред основателите на сдружението има хотелиер, архитекти, еколози, собственик на автосервиз, печатар и др. Всички те са водени от призванието да сеят и жънат добро, затова са се нарекли „ДоброЖънци”.
В началото срещат неразбиране, сблъскват се с вандалски прояви и хора, които рушат, но не се отказват, защото са решени да оставят добра следа. И резултатът е видим – все повече хора се включват в инициативите, а заразени от тяхното добротворчество в града се раждат нови сдружения с подобна цел.
Не търсят евросредства за инициативата си, защото искат да вложат собствените си сили и енергия и да се грижат сами за създаденото. 
В събота, 25 януари, „ДоброЖънци” отпразнуваха своя трети рожден ден. Два дни преди празника разговаряме с двама от основателите на сдружението – арх. Надежда Пампорова и Момчил Радичков.

 
 - Честит трети рожден ден! Стана традиция да ви посрещам преди рождените дни. Какво се случи през последната година, откакто не сме се виждали в ефир?
Надежда Пампорова: Благодаря за поканата. Чувстваме се много уютно тук, всяка година по това време. Благодарим, че ни предизвиквате да си направим равносметка на отминалата година, защото темпото, с което се движим, е много високо. Нашата дейност е съпътствана от много силни емоции, разбира се положителни.
Три години са си три години и за нас те означават, че сме постигнали устойчивост. Защото проектът ни се превърна в едно голямо приятелство. Повечето въобще не се познавахме преди тези три години и това доказва, че добрите идеи сплотяват хората и всеки е добре дошъл.
- Кое е най-запомнящото се от тази последна година?
Момчил Радичков: Това, че ни има! Това е важно за младите хора, които се връщат в Добрич и искат да доброволстват, да променят средата около себе си. На предния рожден ден имахме точно такъв случай.  Успяхме да привлечем нови хора, които директно ни споделиха, че не биха се върнали в Добрич, ако не беше нашето сдружение. В наше лице те видяха, че в града има активни хора и могат да осъществяват своите идеи…
Н.П.: И опита, натрупан в други страни…
- Увеличихте ли се през тази последна година?  
Н.П.: Не много, но да. Има нови хора, които споделиха нашите идеи и вляха нова енергия. Бих искала да споделя, че ние с радост се допълваме и с други организации в Добрич. Един от най-големите ни успехи е именно това, че показахме на хората, че има смисъл и е прекрасно да се появяват нови такива организации, което води до положителни резултати.
- Спомням си, че през лятото една от инициативите ви беше свързана с крепостта Палматис край село Оногур, където монтирахте купол, който да пази сянка на археолозите при разкопките…
М.Р.: Да си призная, много от инициативите ги забравяме в един момент, защото след края на една, веднага започваме подготовка за следващите. Експедицията ни до Палматис беше много интересна, археолозите ни приеха много добре, радваха се, че някой им помага. Там имаше доброволци от над 10 държави. И в тази връзка мога да разкрия една бъдеща инициатива – заедно с Историческия музей ще направим специална туристическа обиколка, за да запознаем колкото се може повече наши съграждани с историческото наследство, което имаме толкова близо до Добрич.
Друго интересно, за което мога да споделя, е мотивационната среща с деветокласници, която проведохме по покана на гимназия „Райко Цончев”. И само след няколко дни учениците от този клас отидоха и почистиха една междублокова площадка.
 - От самото начало имате едно изключително ползотворно партньорство с Центъра за защита на природата и животните. Продължавате ли?
Н.П.: Ние възприемаме ЦЗПЖ почти като дом на сдружението. Той е уникален по своята същност в България, а като идея и реализация изключително се доближава и съвпада с нашите цели. Знаете, че нашата страница се казва „Еко селище ДоброЖънци”, защото нашата мечта е създаването на еко селище. Но в процеса на тези три години ние осъзнаваме постепенно, че всъщност ЦЗПЖ е в някаква степен реализация на едно еко селище и още малко му трябва, за да видим в него осъществена нашата мечта.
Ако ми позволите да споделя една бъдеща наша идея – подадохме в Общината, във връзка с обсъждането на бюджета, предложение в зоопарка да направим фестивал, който ще бъде следващата крачка към осъществяването на нашата идея. Припомням, че ние изградихме една глинена къща, с която показахме един от начините за строителство с природни материали. Сега искаме да направим един двудневен фестивал, в който да представим колкото се може повече и чиста храна, и приятна за душата музика, колкото може повече работилници за творчество и занаяти. А най-голямото ни вълнение е, че, бидейки двудневен, фестивалът ще даде възможност за нощуване в палатка на територията на ЦЗПЖ. Ние, разбира се, ще създадем необходимите условия за това. Като дата сме замислили 26-27 септември, за да може този фестивал да бъде допълнение към програмата за празника на Добрич.
- Да поговорим за Вашия празник – 25 януари. Какво ще се случи?
М.Р.: Ще бъдем в училище „Леонардо да Винчи”, където сме поканили една група млади хора от София, които станаха популярни около замърсяването на въздуха в столицата, въвеждайки нещо много иновативно. Казват се “Destructive Creation” – група анонимни артисти. С изкуството си повдигат социални теми и се грижат за градската среда. Мотото им е "Да го беше направил ти.” Работят заедно от 2011 година като досега са реализирали много идеи, акции и градски намеси в градове из цялата страна и някои европейски държави.
В кв. „Филиповци” свързаха седем семейства с един котел на дърва и по този начин показаха и на Общината, и на останалите софиянци, че само да посочваме един проблем не е достатъчно, трябва да търсим решенията.
Друг от нашите гости ще е Калин Василев от „Търново Рънс”, известен като Калинба, както всички го наричат. Той е пример, как енергията на един човек е достатъчна да вдигне цял един град да спортува и как без да се натоварва държавния бюджет, хората могат да бъдат организирани да спортуват чрез велопоходи, разходки в планината, йога уикенди и др.
На празника ни ще дойде и друг наш приятел – Асен Димитров, който ще представи един нов проект за България, наречен „Синя общност България”.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика