Доц. Малина Петкова: 50% от предразположените да развият диабет могат да го предотвратят

11.11.2019 г. 13:13:17 ч.
/
Доц. Малина Петкова: 50% от предразположените да развият диабет могат да го предотвратят
50% от генетично обременените да заболеят от диабет в България могат да го предотвратят. Това каза ендокринологът доц. Малина Петкова при даването на старта на кампанията за безплатно измерване на кръвната захар в 19 града на страната "Открито за диабета", предаде репортер на БГНЕС.
"За да постигнем това е необходимо да внасяме по-малко калории в организма, т. е. да не се прехранваме с въглехидрати и да увеличим физическата активност", посочи ендокринологът от университетска болница "Лозенец".
Тя припомни, че болестта, превърнала се в пандемията на света, се дължи на заседналия начин на живот, неправилното хранене, тютюнопушенето. Доц. Петкова каза още, че кръвната захар трябва да се измерва поне веднъж годишно като до края на месеца това могат да го направят жителите на 19 града в страната.

„Много е важно, когато се намери някакво отклонение, човек да се обърне към личен лекар и ендокринолог. Оставено без действие подобно откритие води до фатални последици“, заяви тя и подчерта, че за период от 20 години ръстът на заболелите от диабет е скочил от 4.6% на 8.3%.

За да държим заболяването настрани от нас е необходимо да изминаваме по минимум 10 000 крачки на ден, подчерта доц. Петкова.

Своето ниво на кръвната захар измери лекоатлетката ни Ивет Лалова, която е посланик на кампанията за пета поредна година.
„Моето послание към младите хора е, че трябва да бъдем здрави, а за да бъдем здрави, трябва да познаваме тялото си, трябва да се грижим за него, трябва да правим едни такива изследвания. Едва 45% от българите го правят, а трябва да се прави веднъж в годината“, призова Лалова и предупреди да внимаваме с консумацията на рафинирана захар като подчерта, че тя вече не я използва.
Според нея е достатъчно хората да имат едно добро движение и балансирано хранене, което ще им позволи да се хранят с каквото пожелаят и да не се ограничават. /БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Парламентът одобри нови компенсации за земеделските стопани
Парламентът одобри нови компенсации за земеделските стопани
Министерството на здравеопазването ще закупи още 42 000  PCR теста от Корея
Министерството на здравеопазването ще закупи още 42 000 PCR теста от Корея
Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски
Резултатите по математика на седмокласниците са тревожно ниски
10 големи и 40 средни общини ще са директни бенефициенти по програмата „Развитие на регионите“
10 големи и 40 средни общини ще са директни бенефициенти по програмата „Развитие на регионите“Яндекс.Метрика