Доц. Мая Иванова: Селският туризъм е чудесен начин да се възродят българските села (ВИДЕО)

20.02.2019 г. 11:48:20 ч.
/
Доц. Мая Иванова: Селският туризъм е чудесен начин да се възродят българските села (ВИДЕО)
Селският туризъм е един чудесен начин да се възродят и запазят българските села, да не се налага хората в тях да емигрират. Това заяви в предаването „Бизнес портал” доц. Мая Иванова – преподавател във ВУМ и управител на консултантска агенция за обучение на кадри в сферата на туризма. По думите й чрез селския туризъм самите села се възраждат като инфраструктура. Местната култура се промотира, а местната кухня и забележителности се популяризират. Според доц. Иванова вътрешният туризъм (българи пътуващи в рамките на страната) се развива точно в тази насока. Тя подчерта, че нашият регион има потенциал да развива селски туризъм и има доста стъпки в тази насока.  Специалистът припомни стратегията „Туризъм в четири сезона” на Министерството на туризма, чиято цел е стимулира всякакви алтернативни форми на туризъм, за да се преодолеят негативите на сезонността. Селският туризъм се явява една от тези добра алтернативи, където хората да посещават различни ферми или къщи за гости през цялата година.
Доц. Иванова припомни, че в предишния програмен период, в рамките на Програмата за развитие на селските райони, имаше специални фондове за стимулиране на изграждането на къщи за гости. Такива бяха изградени както в региона, така и в цялата страна. Не всички обаче продължиха да съществуват като такива. От една страна са спрели функционирането след приключване на проекта. Друг фактор е, че това са хора, които нямат туристическо образование и са на принципа „проба-грешка”. За много от тях селският туризъм е периферно занимание, а не основно, отбеляза доц. Иванова.
В новия програмен период се стимулира вече изграждането на продукта, като всичко зависи от креативността на собствениците. Доц. Иванова посочи, че селският туризъм по-скоро е семеен бизнес, но отчете, че кадрите като цяло са проблем.
Туроператорите са насочени към масовия туризъм, но започват все по-често да включват в пакетите полудневни турове в селски райони. От гледна точка на индивидуалните туристи, това се прави основно онлайн за чужденци, които искат да опитат атмосферата на село, заяви специалистът. По думите й кухнята е едно от най-добрите неща, които можем да предложим на чужденците. Според нея за развитието на селския туризъм е важно хората, занимаващи се с него, да си сътрудничат, а не да се конкурират.
Няма точни данни за броя на къщите за гости в страната, защото в официалната статистика попадат места за настаняване с над 10 стаи, а много голяма част от къщите са под този праг, отчете доц. Иванова.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика