ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава

30.09.2020 г. 15:47:40 ч.
/
ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава
За България все още важи механизмът за сътрудничество и проверка и престои все още работа, която правителството трябва да свърши, преди той да бъде вдигнат, заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на докладите по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона в страните-членки.
За да подкрепи думите си, еврокомисар Йоурова се базира на резултатите от редовните социологически проучвания в страната ни:
"След всяко проучване винаги е имало много ясен сигнал от българския народ, че доверието в съдебната система и институциите е много ниско и на въпроса дали ЕС трябва да продължи с натиска чрез Механизма за сътрудничество и проверка за напредък в реформите, подкрепата на хората винаги е била много силна. В момента ние продължаваме с механизма, като правим обективна картина на състоянието в България било за борбата с корупцията, било за състоянието на медиите. Мисля, че българското правителство и парламент трябва да се справят с тези проблеми. И те трябва да приемат това много сериозно, защото, след като хората изразяват такова недоволство и недоверие и чувство, че не е възможно да получат правосъдие от държавата, то това е сериозен проблем, който да бъде поет от националните власти". 


Йоурова допълни, че това не е нова критика и че Комисията често е предлагала помощ на България в тази насока, като в момента също е в готовност да го направи. 
В подобен дух бе и изявлението на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс:

"Ние заявихме, че ще продължим да акцентираме върху необходимостта от продължаване на реформите в някои страни-членки. За България един от инструментите за тази цел е механизмът за сътрудничество и проверка. И в предишните документи по механизма беше казано много ясно, че макар да има известен напредък през изминалите години, има сериозна необходимост от реформиране на различни сектори от обществените организации, особено в съдебната система и борбата с корупцията". 


Критиките към България в публикувания днес доклад по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона са за липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията. 

В България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва в доклада. Много журналисти определят политическата намеса в медиите като "нещо обичайно" и "широко практикувано", се добавя в документа. В него се допълва, че в страни като България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, репортери все по-често се изправят пред заплахи и нападения - физически и онлайн, свързани с техни публикации и това се прави под различна форма. 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Мечка нападна хора в центъра на град в Словакия (ВИДЕО)
Мечка нападна хора в центъра на град в Словакия (ВИДЕО)
Външните министри на ЕС обсъждат санкции срещу замесените в смъртта на Навални
Външните министри на ЕС обсъждат санкции срещу замесените в смъртта на Навални
Предизвестено: С над 87% Путин е новият стар президент на Русия според прогнозните резултати
Предизвестено: С над 87% Путин е новият стар президент на Русия според прогнозните резултати
Селин Дион е решена отново да се качи на сцената
Селин Дион е решена отново да се качи на сцената



Яндекс.Метрика