Експерти от ДОБУ участваха в семинар в Тбилиси

16.10.2013 г. 12:49:00 ч.
/ ИА Добруджа
Експерти от ДОБУ участваха в семинар в Тбилиси
Експерти от Център за граждански инициативи, консултации и обучение и Добруджанско аграрно и бизнес училище се завърнаха от Тбилиси, където участваха в експертен семинар, посветен на модернизацията на сектор „Образование" в страните от черноморския регион.
Семинарът бе организиран на 10-11 октомври 2013 от Кавказкия университет под председателството на проф. д-р Какха Шенгелия, известен историк, политически лидер, предприемач и президент на Кавказкия университетски фонд в Грузия. Целта на форума бе да се идентифицират общите проблеми в развитието на образователния сектор и да се предложат решения на проблемите, които да направят образованието по-адекватно на реалните икономически потребности.
В дискусиите се включиха експерти от министерствата на образованието на Грузия и Молдова, ръководители на катедри и факултети от Кавказкия университет, Техническия университет в Тбилиси, Молдовския държавен университет, Таврийския държавен университет в Украйна, Университета „Намък Кемал" в Турция и Лицей „Овидий" в Румъния, преподаватели, представители на граждански организации и центрове за професионално обучение и други.
Всички лектори и участници се обедниха около идеята, че реформите в образователния сектор са необходими за всички представени страни, където основен проблем е разминаването на квалификационния профил на работната сила с изискванията на пазара на труда, както недостатъчното използване на законовите възможности за учене през целия живот. Особено тревожна е статистиката за наличието на много голям брой специалисти с висше образование, които не могат да намерят работа по специалността или никога не ползвали университетското си образование в кариерата. Сериозен проблем са и лицата с ниска квалификация, които рано са отпаднали от образователната система и които по финансови причини не могат да бъдат обхванати от програмите за квалификация и преквалификация (т.е не могат да си позволят да участват в обучения и курсове). Остарелите методи на обучение и невъзможността преподавателите да ползват предимствата на ИТ на всички нива на образованието също бе отчетено пречка пред модернизацията на сектора.


Коментирайте
Подобни новини
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричката  "Неопърл-България"-  най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят  (ВИДЕО)
Добричката "Неопърл-България"- най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят (ВИДЕО)
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в БългарияЯндекс.Метрика