Начало >Добруджа >Общество

Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства

19.06.2019 г. 10:47:30 ч.
/
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства
Лесозащитните пояси в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства, защото те най-добре могат да преценят кои видове виреят в района, къде дърветата трябва да се кастрят и къде да се подменят с друг местен вид, който да е по-устойчив на климатичните промени. Около това се обединиха експерти от териториалните поделения на СИДП в областите Добрич и Варна, частни лесовъди и много гости, които се включиха в съвещанието по стопанисване на горите организирано от ДГС-Добрич. Директорът на стопанството инж. Цанко Николов отбеляза пред колегите си от другите поделения, че благодарение на поясите горските са успели да се справят с ветровата ерозия, създали са коридори за убежище и преминаване на дивеча. Голям проблем според него през последните години са грешките в земеразделянето, които трябва да бъдат изправени, защото има много случаи в които стопаните претендират, че част от пояса е земеделска земя.
Един от дългогодишните директори на Добрич д-р Йордан Петров подкрепи инж. Николов и запозна колегите си с научни изследвания показващи, че поясите задържат снега, почвената и въздушна влага и по този начин увеличават добивите на земеделците с до 30%.
Никъде другаде в Европа няма такива пояси и трябва да се гордеем с този проект, който лесовъдите ни са осъществили в миналото. За нас е въпрос на чест да стопанисваме тези важни за цяла България съоръжения, категоричен бе д-р Петров. Той неколкократно повтори пред колегите си, че изсичането на поясите ще е генерална грешка, както и предаването им за стопанисване на земеделските производители, защото те не са лесовъди и не могат да вземат възможно най-доброто решение за поддържане на лесозащитните пояси.
Директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев отбеляза, че горските не трябва да се поддават на атаките на земеделците. Той предложи поясите с акация и гледичия да се почистят и да се подменят с местни видове, които са по-устойчиви на промените в климата.
Водещият одитор на проверката, която в момента тече в СИДП, инж. Теодор Тодоров припомни на колегите си, че поясите са гори с висока консервационна стойност и те трябва да се стопанисват така, че да се поддържат техните функции. Тодоров допълни, че те са и коридор за миграция на много животински видове, които биха изчезнали ако поясите се унищожат.
В края на срещата директорът на СИДП инж. Веселин Нинов отново призова колегите си да бъдат дейни при обсъждане на промени в различните наредби свързани със стопанисване и опазване на горите.
По време на съвещанието в Добрич бяха разгледани и гори създадени от първите лесовъди на стопанството преди 50-60 години.
Източник:Пресцентър СИДП

Коментирайте
Подобни новини
Часовниковата кула в „Стария Добрич“ отново отброява точното време
Часовниковата кула в „Стария Добрич“ отново отброява точното време
НА ЖИВО: Национална научна конференция „(Не)познатият Йовков“ (ВИДЕО)
НА ЖИВО: Национална научна конференция „(Не)познатият Йовков“ (ВИДЕО)
Постигнато е споразумение за погасяване на дълговете на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен
Постигнато е споразумение за погасяване на дълговете на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен
Люляк цъфна през септември в Добрич
Люляк цъфна през септември в ДобричЯндекс.Метрика