Начало >Добруджа >Общество

Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства

19.06.2019 г. 10:47:30 ч.
/
Експерти: Поясите в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства
Лесозащитните пояси в Добруджа трябва да се стопанисват от лесовъдите в горските и ловни стопанства, защото те най-добре могат да преценят кои видове виреят в района, къде дърветата трябва да се кастрят и къде да се подменят с друг местен вид, който да е по-устойчив на климатичните промени. Около това се обединиха експерти от териториалните поделения на СИДП в областите Добрич и Варна, частни лесовъди и много гости, които се включиха в съвещанието по стопанисване на горите организирано от ДГС-Добрич. Директорът на стопанството инж. Цанко Николов отбеляза пред колегите си от другите поделения, че благодарение на поясите горските са успели да се справят с ветровата ерозия, създали са коридори за убежище и преминаване на дивеча. Голям проблем според него през последните години са грешките в земеразделянето, които трябва да бъдат изправени, защото има много случаи в които стопаните претендират, че част от пояса е земеделска земя.
Един от дългогодишните директори на Добрич д-р Йордан Петров подкрепи инж. Николов и запозна колегите си с научни изследвания показващи, че поясите задържат снега, почвената и въздушна влага и по този начин увеличават добивите на земеделците с до 30%.
Никъде другаде в Европа няма такива пояси и трябва да се гордеем с този проект, който лесовъдите ни са осъществили в миналото. За нас е въпрос на чест да стопанисваме тези важни за цяла България съоръжения, категоричен бе д-р Петров. Той неколкократно повтори пред колегите си, че изсичането на поясите ще е генерална грешка, както и предаването им за стопанисване на земеделските производители, защото те не са лесовъди и не могат да вземат възможно най-доброто решение за поддържане на лесозащитните пояси.
Директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев отбеляза, че горските не трябва да се поддават на атаките на земеделците. Той предложи поясите с акация и гледичия да се почистят и да се подменят с местни видове, които са по-устойчиви на промените в климата.
Водещият одитор на проверката, която в момента тече в СИДП, инж. Теодор Тодоров припомни на колегите си, че поясите са гори с висока консервационна стойност и те трябва да се стопанисват така, че да се поддържат техните функции. Тодоров допълни, че те са и коридор за миграция на много животински видове, които биха изчезнали ако поясите се унищожат.
В края на срещата директорът на СИДП инж. Веселин Нинов отново призова колегите си да бъдат дейни при обсъждане на промени в различните наредби свързани със стопанисване и опазване на горите.
По време на съвещанието в Добрич бяха разгледани и гори създадени от първите лесовъди на стопанството преди 50-60 години.
Източник:Пресцентър СИДП

Коментирайте
Подобни новини
Намаляват посещаемостта на нощните заведения с 50%
Намаляват посещаемостта на нощните заведения с 50%
Заповед на кмета на Добрич за въвеждане на временни противоепидемични мерки от 22.10.2020 г. до 30.11.2020 г.
Заповед на кмета на Добрич за въвеждане на временни противоепидемични мерки от 22.10.2020 г. до 30.11.2020 г.
Кампания „Да останем свързани“ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения  (ВИДЕО)
Кампания „Да останем свързани“ в подкрепа на хората с интелектуални затруднения (ВИДЕО)
Термокамера осигурява безопасност за потребителите в социални структури в Добрич (ВИДЕО)
Термокамера осигурява безопасност за потребителите в социални структури в Добрич (ВИДЕО)Яндекс.Метрика