Експерти предлагат Масов екотуризъм или Екологичен масов туризъм

04.10.2013 г. 16:28:00 ч.
/ ИА Добруджа
Експерти предлагат Масов екотуризъм или Екологичен масов туризъм
По време на провеждащият се във Варна туристически форум „Екотуризмът– нашето зелено бъдеще„ преподаватели във Висше училище Международен колеж – доц. Станислав Иванов и Мая Иванова представиха научното си изследване, което доказва, че екотуризъм и масовият туризъм са небалансирани по отношение на устойчивостта. Екотуризмът има по-скоро благоприятен ефект за екологията в съответните региони, но не и за икономиката. Според експертите, масовият туризъм не е толкова благоприятен за екологията, но по отношение на икономиката ефекта е в положителен аспект.
Двамата учени предлагат обединението на добрите практики от екотуризъма и масовият туризъм - „Ако масовият туризъм бъде трансформиран и се обръща повече внимание върху екологичните аспекти, ако се въведат практики, които да намаляват негативното влияние върху околната среда, тогава той ще се превърне в Екологичен масов туризъм. Масов екологичен туризъм имаме, когато екотуризмът се развие в по-големи мащаби, ангажира повече хора, създаде повече работни места. Макар че масовият екотуризъм да е по-малко устойчив по отношение на околната среда, той е с много по-висока оценка от социалното и икономическото измерение, в сравнение с чистия екотуризъм. Аналогично, екологичният масов туризъм може да се приеме като по-устойчив от масовия, защото трите измерения са много по-балансирани." обясниха още авторите. Според тях при съвместяването на двете форми на туризъм, ползите за икономика и екология ще са големи. Докладът на преподавателите може да се прочете на следния линк: http://ssrn.com/abstract=2335365
По време на форумът, организиран от Варненската туристическа камара бе представен и клъстерът Асоциация за кулинарни изкуства и гостоприемство. (АКИГ), сред учредителите, на която са Висше училище Международен колеж и HRC Кулинарна академия.


Коментирайте
Подобни новини
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричката  "Неопърл-България"-  най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят  (ВИДЕО)
Добричката "Неопърл-България"- най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят (ВИДЕО)
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в БългарияЯндекс.Метрика