Начало >Добруджа >Култура

Фестивалът "Фолклор без граници" тази година ще е екзотичен и зашеметяващ (ВИДЕО)

12.07.2019 г. 11:30:59 ч.
/
  Фестивалът "Фолклор без граници" тази година ще е екзотичен и зашеметяващ (ВИДЕО)
18-то издание на Международния фестивал "Фолклор без граници" ще се проведе тази година от 22 до 24 юли, разказва Светлана Попова, гл.експерт Дирекция" Хуманитарни дейности".
Изданието се организира съвместно с Националната секция на  CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско) и се провежда  под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.  Тази година  участие взимат седем състава от чужбина и два от Добрич. Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле в 19 ч от Стара къща до сцената на пл. Свобода, а началото на концертите е в 19.30 ч.
ФТА "Добротица" ще открие първата фестивална вечер, представяйки България. Начело на ансамбъла е почетният гражданин на Добрич Александър Александров, носител на  „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф  е Юрий Митев, а корепетитор - Петър Гочев.  
След това публиката ще може да се наследи на изпълнителите от Демократична република Тимор - Леще (Източен Тимор), разположена  в източния край на Индонезийския архипелаг.
Последни през първата вечер своята програма ще изнесат гостите от "Гран балет фолклорико Панама"
Втората вечер ще започне с изпълненията на Детска танцова школа "Хорце" с ръководител Севдалина Атанасова. След тях ще танцуват и пеят представителите от Аржентина - Балет фолклорико латиноамерикано "Сантиаго дел Естеро", които ще покажат и типичното аржентинско танго. Веднага след това  вниманието на публиката ще бъде обсебено от атрактивните грузинци от Фолклорен ансамбъл "Болнели", лауреати на стотици награди от фестивали и конкурси.
Заключителната трета вечер включва в програмата изпълнения на Ансамбъл "Мирас"от Башкирия, Фолклорен ансамбъл "Сохаг" от Египет, които са придружавани от представители на Министерството на културата на Египет и на финала - незабравимо екзотично шоу от Колумбия. Съставът се казва "Мангларес" и идва от гр. Кали, третият по големина в Колумбия.
Ще бъде цветно, екзотично, интересно и зашеметяващо, обещава Светлана Попова и кани жителите и гостите на Добрич да посетят фестивала.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Кукленият театър с четири представления в Добрич в почивните дни
Кукленият театър с четири представления в Добрич в почивните дни
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакълЯндекс.Метрика