Начало >Добруджа >Култура

Фестивалът "Фолклор без граници" тази година ще е екзотичен и зашеметяващ (ВИДЕО)

12.07.2019 г. 11:30:59 ч.
/
  Фестивалът "Фолклор без граници" тази година ще е екзотичен и зашеметяващ (ВИДЕО)
18-то издание на Международния фестивал "Фолклор без граници" ще се проведе тази година от 22 до 24 юли, разказва Светлана Попова, гл.експерт Дирекция" Хуманитарни дейности".
Изданието се организира съвместно с Националната секция на  CIOFF - БЪЛГАРИЯ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско) и се провежда  под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.  Тази година  участие взимат седем състава от чужбина и два от Добрич. Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле в 19 ч от Стара къща до сцената на пл. Свобода, а началото на концертите е в 19.30 ч.
ФТА "Добротица" ще открие първата фестивална вечер, представяйки България. Начело на ансамбъла е почетният гражданин на Добрич Александър Александров, носител на  „Златна лира” и на най-високото отличие на СБМТД „Кристална лира“. Хореограф  е Юрий Митев, а корепетитор - Петър Гочев.  
След това публиката ще може да се наследи на изпълнителите от Демократична република Тимор - Леще (Източен Тимор), разположена  в източния край на Индонезийския архипелаг.
Последни през първата вечер своята програма ще изнесат гостите от "Гран балет фолклорико Панама"
Втората вечер ще започне с изпълненията на Детска танцова школа "Хорце" с ръководител Севдалина Атанасова. След тях ще танцуват и пеят представителите от Аржентина - Балет фолклорико латиноамерикано "Сантиаго дел Естеро", които ще покажат и типичното аржентинско танго. Веднага след това  вниманието на публиката ще бъде обсебено от атрактивните грузинци от Фолклорен ансамбъл "Болнели", лауреати на стотици награди от фестивали и конкурси.
Заключителната трета вечер включва в програмата изпълнения на Ансамбъл "Мирас"от Башкирия, Фолклорен ансамбъл "Сохаг" от Египет, които са придружавани от представители на Министерството на културата на Египет и на финала - незабравимо екзотично шоу от Колумбия. Съставът се казва "Мангларес" и идва от гр. Кали, третият по големина в Колумбия.
Ще бъде цветно, екзотично, интересно и зашеметяващо, обещава Светлана Попова и кани жителите и гостите на Добрич да посетят фестивала.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Заради икономии намаляват наполовина новите постановки на Кукления театър в Добрич
Заради икономии намаляват наполовина новите постановки на Кукления театър в Добрич
Кукленият театър открива сезона с "Вълкът и седемте козлета"
Кукленият театър открива сезона с "Вълкът и седемте козлета"
80 години отбелязва Народно читалище „Пробуда-1939” в кв. Рилци
80 години отбелязва Народно читалище „Пробуда-1939” в кв. Рилци
Библиотека "Дора Габе" съхранява ценната  „Златна книга за Златна Добруджа”  и предлага онлайн издание(ВИДЕО)
Библиотека "Дора Габе" съхранява ценната „Златна книга за Златна Добруджа” и предлага онлайн издание(ВИДЕО)Яндекс.Метрика