Фили Ладжман: Австралийските учени с обещаващи резултати за лекарства срещу COVID-19

09.04.2020 г. 11:38:09 ч.
/
Фили Ладжман: Австралийските учени с обещаващи резултати за лекарства срещу COVID-19
Фили Ладжман е родена в София. Завършила е журналистика, има и техническо образование. Тя е журналист в  радио SBS в Мелбърн. В Австралия е от 1990 година,  работи в радио SBS от 1993 г. Преди да емигрира, е работила в Българска национална телевизия.
 
- Г-жа Ладжман, каква е ситуацията в Австралия и конкретно в Мелбърн в ситуацията на пандемия с коронавирус?
В  Австралия кривата на заболелите с COVID-19 е почти равна в последните дни, починалите до 8 април са 49 души, а положителните проби малко под  6 000.
Министър председателят на страната съобщи на 7 април, че благодарение на стриктно спазваните мерки е силно намаляло повишението на разпространението на вируса. Към момента то е само 2% на ден и вече се говори на т. нар. изравняване на кривата на разпространението на COVID-19.
- Смятате ли, че тези положителни резултати се дължат на навременно взетите мерки от страна на правителството? В Австралия машината се задейства още при първия установен случай на 24 януари.
Това е така. Австралийското правителство реагира много бързо още при появата на проблема. Но нека да припомня, че една от причините за тази бърза реакция е фактът, че Австралия е много близо до Китай. Вторият важен момент е, че сме емигрантска страна и тук има много посетители от тази страна – туристи или хора, които работят в Австралия, тоест китайската общност е огромна по мащаби. Точно в началото и средата на януари, когато се честваше китайската Нова година, много голяма част от австралийските китайци, заминаха за родината си, за да отбележат семейно празника. Първите случаи бяха установени, когато част от тези хора се върнаха в Австралия. Това наложи бързата реакция на правителството. Затворени бяха границите на отделните части на страната. Пътуването от един до друг щат е силно ограничено. Необходима е много основателна причина.
- Как хората приемат ограниченията?
В  Австралия както и във всички други страни по света се е настанил страха, притеснението, тревожността. Тук мерките, които се вземат за овладяване на пандемията са подобни  на тези, които са актуални в повечето страни по света. Австралия не е изключение от общата картина по света. Рядко се забелязват хора които носят маски и ръкавици, но дистанцията се спазва и хората са много дисциплинирани. Опашки пред магазините има, но това е заради изискванията за дистанция между чакащите. А улиците и обществените места изглеждат подобно на това, което разбирам, че се наблюдава и в България – празни улици, трамваи и автобуси, много намален поток от хора навън. Напрежението се усеща, макар и да не е явно, но има и една изпълнителност в хората. Те спазват много стриктно изискванията, наложени заради коронавируса.
Физическата дистанция се отрази положително, а 90% от заетите в различните сектори работят от къщи. Жителите на Мелбърн се разхождат в парка с децата и кучетата си, но се ограничават само в семейни кръгове.
- Какви са действията на австралийското правителство? Вече се говори и за сериозните икономически последствия.
 Австралийците разчитат на правилните решения на правителството си по отношение на икономиката. Както на други места по света най-силно пострадали и в Австралия са малкият и среден бизнес. Пакет от 130 милиарда долара е обявило правителството на Австралия само преди дни. Много са мерките в пакета и са насочени изцяло в подкрепа на дребния и среден бизнес. Вместо да освобождават хората от работа, се дават по 1500 долара на две седмици на всеки служител. Банките също са обявили мерки, сред които и отлагане срока за изплащане на заеми с три месеца. Доставчиците на ток, газ и вода също с три месеца отлагат вземанията си. Парламента в Австралия прие на 8 парил и още мерки, сред които и отлагане на наем за хората, които плащат било лични или бизнес наеми.
Излекуваните от коронавирус в Австралия към днешна дата са 2547 души. Интересни информации за търсене на лекарства и разработка на ваксина са вече факт. Университетска клиника в щата  Куинсланд е разработила лекарството, което вероятно е имал предвид при съобщението си генерал-майор Венцислав  Мутафчийски. То се състои  от две съставки на популярни лекарства. Едната съставка е за ХИВ- вируса, а другата за лечение на малария. Досега лекарството е използвано само върху вирус изолиран в епруветки и резултатът е бил бърз и убедителен. Предстои да се правят опити и върху болни хора, които може да дадат отклонения от първоначалния резултат или да го потвърдят. Австралийските учени работят и върху изработване на ваксина. Дали са заявка в СЗО от Организацията за научни индустриални изследвания, че са близо до положителни резултати. Лошото е, че няма яснота кога ще се стигне до краен продукт.
- На какво залагат медиите в Австралия при предаването на изобилието от информация по темата?
Коронавирусът действително сякаш елиминира голяма част от темите, които иначе са част от новините по всички медии. Медиите в Австралия като цяло се опитваме да дадем на хората една балансирана картина на случващото се. Но е факт, че въпреки опитите в емисиите да се вмъкват и други теми, проучванията сочат, че най-търсени са материалите свързани с коронавируса. Но ние се стараем да извеждаме на преден план положителната информация като например фактът, че само 3% са починалите от коронавируса. Австралия е страна от 25 милиона души и сравнителният процент  е много малък. Само 300 от заразените се е наложило да бъдат настанени в болници.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика