Филип Аврамов: Искаме този концерт за Тодор Колев да докосне душите на хората

13.07.2018 г. 10:37:31 ч.
/
Филип Аврамов: Искаме този концерт за Тодор Колев да докосне душите на хората
Филип Аврамов, група „Акага” и Оркестърът на Държавна опера – Варна, гостуват в Добрич на 16 юли със спектакъла „Опасен чар или С песните на Тодор Колев”.
„Този концерт - спектакъл е един поглед към творчеството на един човек, който до голяма степен е образец за бъдещите поколения за това как се прави шоу, кино и песни”, заяви за радио „Добруджа” Филип Аврамов. Спектакълът ще бъде представен на 16 юли от 19  часа в зала „Добрич”.

 
 - Как се чувствате като Тодор Колев?
Аз не съм Тодор Колев. Никога няма и да бъда. Тодор Колев е голям актьор. Чувствам се двойнствено. От една страна  ми е страшно приятно, че този концерт ще се състои. От друга - ми е леко напрегнато. Мисля, че със самия концерт вечерта нещата ще си дойдат на място. Хората ще съумеят да чуят тези песни, които са толкова брилянтни, толкова добре написани. Предлагаме възможността да ги чуят със симфоничен оркестър, с група „Акага“, които са страшни музиканти, с Нелко Коларов - много светла личност. И той стои в дъното на този проект. Това не е плод на едноседмично предизвестие. Нелко отдавна говори с мен за този проект. Но аз го приемах на шега, докато най-накрая не стана реалност. Всичко това, което се стараем да направим, е за хората, които ще изживеят незабравими мигове.
- Какво настроение се получава на сцената? Надявам се, не е носталгично?
Не, категорично не е носталгичен спектакъл. Всички знаят кой е Тодор Колев и аз нямам какво да добавя към биографията му. За мен това е един поглед към творчеството му, който, малко или много, е образец за бъдещите поколения, за това как се прави шоу, как се прави филм, как се прави песен дори. Самият спектакъл е поглед към живота му, примесен с мои случки, истински и преживени. За мен този спектакъл е с истински истории пак, за  да е пример. Не казвам, че сме го постигнали, защото факт е, че не сме репетирали достатъчно. В спектакъла този път няма да има видео, няма интермедия, както много често се случва напоследък. Не трябва да се взираме какво е направил г-н Колев. Всички го знаем. Просто искаме този концерт или шоу да докосне душите на хората. Да се сетят за големия български актьор, който, слава Богу, сме имали. Защото в духовен план Тодор Колев е голяма работа. Дай, Боже, всекиму такъв живот. Но понеже сме колеги, сега разбирам какво е преживял и колко му е коствало. Не трябва спектакълът да се превръща в помен, а да изживеем заедно една незабравима вечер.
- Доказахте, че сте страхотен изпълнител. Гледахме Ви и с Милица Гладнишка, и в музикалните формати. Какво предпочитате - киното, театъра или на сцената като певец?
Предпочитам точно това, което ми се случва. Явно се стремя към него. Няма да излъжа, ако кажа, че ми е страшно приятно и музиката в последно време взема превес. Може би, не е случайно, защото това са много стойностни проекти, които си заслужава да направиш и дори с някакъв вид компромис. Говоря за компромис, защото е трудно и отговорно да се впуснеш в подобно приключение. Когато направиш крачката, всичко ти става много по-ясно. Знаеш какви са ти задачите, какво предстои. Това, което правя, наистина е сложно, отнема време за репетиции и усъвършенстване. Целият този репетиционен период, който прекарах сам със себе си, е дал резултат. Надявам се и публиката да го види. Макар и сам, да кажа и сам, войнът е войн. Споменахте Милица. Заедно с нея  бях солист и усетих какво е да пееш с такива големи музиканти от опери. Времето всъщност ме принуждава да работя сам.
- Ще има ли фалшив герой на сцената?
Ще бъде изпята тази песен, разбира се. Изборът е на Нелко Коларов, около 14 песни са в репертоара. Отначало бяха 16, но ги намалихме. Някои от песните не са толкова известни, но са чудесно направени. Както самият той казва, в някои от по-сериозните парчета хората се заслушват, но не могат да станат хитове, не ги пускат често. Което и парче да вземеш, например, „Самотният човек“, „Фалшив герой“ са безценни, те са златен фонд. Няма вече такова присъствие в родния ефир. Хората могат да очакват изненади. Както казва Стефан Москов, ще заковем вратите и прозорците, и докато не свършим, няма да можем да излезем.
- Харесали ли сте си някоя от ролите на Тодор Колев в киното, която много искате да изиграете?
Пак ще кажа, аз не съм Тодор Колев. Не мога да изиграя нито едно от нещата, които той е играл. И го казвам с ясното съзнание, че доста съм снимал и няма филм, в който да съм участвал и  да не ми е било приятно. Но няма да говоря за мен, друг е важен.
 - Напротив, говорете и за себе си
Това, което исках да кажа на премиерата, мога да кажа и сега. С г-н Колев аз съм имал незабравими срещи още в далечната 1992 година и на всеки концерт ще разказвам за тях като за себе си. Смятам, че един човек, когато говори за себе си, ще му „писне“, цитирам едно предаване по БТВ. Пък и не е удобно да изтезаваш хората с това какво мисля и какво чувствам. Изпитвам към г-н Колев огромно уважение и затова се захванах с „Опасен чар  с песните на Тодор Колев“. И бих Ви изпял „А защо ми беше да се хващам с това..“ с неговия акцент и близко до него. Но сме оптимистично настроени и дори ми подариха микрофон на първата репетиция. В крайна сметка съм радостен, че ще пея точно тези песни на точно тази публика. Направихме това интервю, докато карам към Варна. Но, знаете ли, песните на Тодор Колев до голяма степен са се раждали в кола. Така че всичко е точно.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика