Начало >Добруджа >Общество

Франкофонски център отвори врати в гимназия „Райко Цончев“ (ВИДЕО)

09.12.2019 г. 14:22:02 ч.
/
Франкофонски център отвори врати в гимназия „Райко Цончев“ (ВИДЕО)
Франкофонски център бе официално открит днес в Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич.
Повод за създаването му е въведеното от тази учебна година изучаване на френски език. 7 са учениците от гимназията, които са предпочели френският да бъде техен втори чужд език.
С реализирането на идеята се заема Елена Юрченко - директор на информационно -библиотечен комплекс във ВУМ, заедно с директора на гимназията д-р Маргарита Христова, преподаватели от частното училище и др.
„За мен е удоволствие да открием този франкофонски център и благодаря на всички допринесли за създаването му. Сами ще се убедите, че ученици и учители вложиха много старание и любов в това да го направят уютен дом на френския език и култура“, каза Елена Юрченко на откриването на центъра.
„Още през 1996 г. в Добрич е създаден Франкофонски културен център, но заради промени през годините спира да функционира. Настоящият франкофонски център ще продължи неговата дейност. Освен това наследява от предишната структура оборудване, литература, аудиозаписи и други материали в помощ на изучаването на езика.  Очаква се Центърът да бъде домакин на срещи на учители и ученици, изучаващи френски език от цялата област. Ще се поддържат и близки контакти с Френския културен център във Варна. Ще ни гостуват изложби и ще се организират други културни прояви“, каза още Юрченко.
Добричката гимназия вече има опит в създаването на чуждоезикови центрове. Успешно функционира Испанския център. Откриването на новата придобивка – Франкофонския център уважиха ученици и преподаватели от учебното заведение, представители на Френския културен център и др.
„И ученици и преподаватели, заедно се постарахме да създадем една атмосфера, която са напомня за Франция – картините по стените, литературата, която е на разположение“, каза директорът на гимназията д-р Маргарита Христова. Според нея, новата придобивка дава възможност за едно цялостно потапяне във френската култура.
Гост на откриването на франкофонския център бе Ива Дикова – аташе по сътрудничество в областта на френския език и представител на Френското посолство за Североизточна България. Тя сподели: „В момента френския език е вторият най-често преподаван чужд език, заедно с английския. Той е единственият присъстващ на 5 континента и в момента се говори от 500 млн. души по света. Очакванията са до 2050 г. броят им да нарасне до 700 млн. души.“ Дикова обеща пълна подкрепа за развитието на Франкофонския център в Добрич от страна на Френския културен център във Варна. Откриването на Центъра уважи и Режис Прат – фанцузин, чийто живот от десетилетия е свързан с Добрич.
 
Репортаж Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Възможности за постигане на климатична неутралност в училищата представи НДЕФ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Ивайло Мирчев отново ще води листата на ПП-ДБ в Добрич (ВИДЕО)
Прогноза за времето в сряда
Прогноза за времето в сряда
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)
Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира листата си за Добрич. Водач е отново Деница Сачева (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика