Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"

15.06.2019 г. 09:26:08 ч.
/
Френските милионери още не са платили и стотинка за "Нотр Дам"
Френските милиардери, които публично обявиха, че ще дадат стотици милиони за възстановяването на символа на Париж катедралата "Нотр Дам", все още не са платили внесли нито стотинка за възстановяването на паметника, съобщава" Блумбърг", позовавайки се на църковни и бизнес служители.
Вместо това, главно американски и френски граждани, чрез благотворителни фондации "Нотр Дам", стоят зад първите дарения, които плащат сметките и заплатите на 150-те работници, наети от катедралата след пожара от 15 април.
Пожарът напълно унищожи покрива на "Нотр Дам" и изведе извън списъка на посещаваните културни обекти катедралата.
В момента на "Нотр Дам" работата продължава денонощно и комитетът разчита на благотворителните фондации, за да финансира първата фаза на реконструкцията.
Андре Фино, говорител на комитета по възстановяването на "Нотр Дам" обяснява, че донорите искат да знаят за какво ще се харчат парите им, като за тази цел трябва да им се предоставят плановете за възстановяването на паметника.
До момента са събрани около 9% от обещаните средства за възстановяването на паметника. При това 90 на сто от тях са дошли от САЩ. "Американците са много щедри към "Нотр-Дам", паметникът е много обичан в Америка", коментира Мишел Пико, ръководител на благотворителния фонд "Приятели на "Нотр-Дам".
Почти 1 млрд. долара бяха обещани от някои от най-богатите семейства и компании във Франция още в първите часове и дни на инцидента, който разтърси Франция. Това предизвика и критики, че обявените дарения са толкова големи, че са израз по-скоро на суетата на донорите, отколкото инспирирани от искрено желание за запазване на културното и църковното наследство на Франция.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Испания отваря за туристи в края на юни
Испания отваря за туристи в края на юни
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Над 9 хиляди души са задържани в САЩ от началото на протестите
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално
Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално
Китай започва селскостопанска война със САЩ
Китай започва селскостопанска война със САЩЯндекс.Метрика