Галин Господинов: Държавата трябва да пренасочи повече ученици към професионалните гимназии (ВИДЕО)

10.04.2019 г. 17:20:37 ч.
/
Галин Господинов: Държавата трябва да пренасочи повече ученици към професионалните гимназии (ВИДЕО)
Дуалното образование вече дава резултати, но за качествена промяна са необходими още 5-6 години, заяви Галин Господинов – председател на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Той бе гост на информационно събитие по българо-швейцарския проект за дуално обучение „Домино“ (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото), което се проведе в Професионалната гимназия по техника и строителство „Михаил Ломоносов“. Присъстваха заместник-областният управител Живко Желязков, Геновева Друмева – управител на Областен информационен център – Добрич, представители на бизнеса, учители.
 
Галин Господинов сподели, че фирмите от камарата изпитват недостиг на мебелисти и дизайнери. Според него държавата трябва да се намеси в образованието, като с регулации пренасочи повече ученици към професионалните гимназии, за да има работници в предприятията.
 
„Липсват желаещи за професионалните училища. Всички масово отиват в т. нар. елитни гимназии, в които приемат с тройки и вече не са елитни. Те произвеждат емигранти“, отбеляза Галин Господинов.
 
Председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост смята, че дуалното обучение ще помогне в решаването на проблема с липсата на кадри, но само ако в тези паралелки има достатъчно ученици.
 
„Дуалното обучение в нашата гимназия бе въведено от 15 септември 2017 г. Обучаваме ученици по специалност „Мебелно производство". Наши партньори са „Тедива“ ООД и „GS Malmgren” ООД“, обясни Марияна Дражева - директор на гимназията по техника и строителство в Добрич.
 
При дуалното обучение се набляга основно на практическите умения, което не е новост за българската образователна система, а преди е било прилагано, отбеляза тя.
 
В проекта „Домино“ участват 32 професионални училища и 170 фирми от страната. Изпълнението му започна през 2015 г. и ще приключи през тази.
 
Дуалното обучение в гимназия „Михаил Ломоносов“ обаче ще продължи и в бъдеще.
 
Одобрените специалности за следващата учебна година в училището са общо 6 – в 3 паралелки с по 13 ученици.
 
Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика