Герман Германов: Основният проблем днес е, че физически няма хора, които да желаят да работят

21.12.2018 г. 10:13:18 ч.
/
Герман Германов: Основният проблем днес е, че физически няма хора, които да желаят да работят
Една сравнително спокойна година изпраща ТПП -Добрич. Това каза главният секретар  Герман Германов. „И през отиващата си година най-големият проблем за бизнеса е липсата на работна ръка. Неслучайно на правителствено ниво се опитват да облекчат процедурите за наемане на работници от трети страни. Липсата на кадри е във всички сфери”, коментира той. Германов прогнозира по-висока работна заплата в частния сектор през 2019 година. „Със сигурност това ще се случи, един път поради натиска от увеличаването на заплатите в държавната  администрация и втори път - пак поради липсата на работна ръка”, е мнението му.
 
- Г-н Германов, каква беше 2018 година за ТПП-Добрич?
Една сравнително спокойна година, в която продължихме работата по редица проекти, стартирали през 2017 година. Казвам спокойна година, защото след кризата през 2008 година явно фирмите започнаха да намират верния път  да работят. A това означава, че имат нужда и от нашите услуги.
- С какви трудности се сблъска бизнесът?
През 2018-а и не само основната трудност пред бизнеса е работната ръка. Ако преди години казвахме, че има проблем с безработицата, че кредитирането става трудно, то към ден-днешен нещата се обърнаха. Днес фирмите могат да намерят кредитен ресурс, ако отговарят на условията на банките за кредитиране. Основният проблем днес е, че физически няма хора, които да желаят да работят и дори да бъдат обучени. При срещите ни с бизнеса това е основното, което той споделя. Неслучайно  на правителствено ниво се опитват да облекчат процедурите за наемане на работници от трети страни. Липсата на кадри е във всички сфери. Тук можем да търсим много причини. Една от основните е демографската криза и намаляването на броя на младите хора. Друга основна причина е, че младите хора търсят реализация в чужбина, където смятат, че заплащането е по-добро. Друг проблем се крие в сферата на образованието. Знаем, че образователната система е сравнително консервативна система, която се променя трудно и бавно, а пазарът  се  променя и не чака. Не само в нашата област, но и в цялата страна, всяка година се затварят професионални гимназии. Вероятно това е така, защото няма желаещи да учат професии. Да, ние като родители искаме децата ни да учат езици и да се занимават с високи технологии. В резултат на това в последните години на пазара изкарахме много адвокати, прависти, политолози, социолози. А на практика няма нито един фрезист, стругар, строител, заварчик. В туризма няма кадри и внасяме от Украйна, Молдова. Това са проблеми, на които трябва да се търси решение. Защото се забелязва тенденция, че нашите млади хора заминават за чужбина. Ние започваме да търсим други пазари и много сериозно хората от бизнеса се замислят дали да не започнат да внасят виетнамци, филипинци или други.
 - Има ли тенденции за увеличаване на заплащането на хората, работещи в частния бизнес?
На заплатите в държавния сектор лесно може да им се влияе - с едно решение на Министерски съвет. Доста по- трудно това става в частния бизнес.  За тази година, ако погледнем данните за деветмесечието, заплатата в област Добрич е сравнително по-ниска от средната в страната. В областта тя варира около 830 лева, докато средната в страната е около 1100 лева, т. е. има един марж, който предстои да бъде компенсиран и наваксан. Със сигурност това ще се случи, един път поради натиска от увеличаването на заплатите в държавната  администрация и втори път пак поради липсата на работна ръка. За всяка фирма, която произвежда или предоставя някакви услуги, не толкова машините или техниката, с които разполага са важни, колкото човешкият фактор. Така че работодателите ще бъдат принудени  да прибягнат  и към тази мярка, за да задържат и да намерят нови работници.
 - Какви са прогнозите за развитието на бизнеса през идващата година?
Регионът ще продължи да се развива бавно и полека, търсейки начини да премине през предизвикателствата пред него. Надявам се, че нивото на земеделието ще се запази. Надявам се, че  туризмът ще продължи да бележи ръст, въпреки че туристическият продукт в региона е  насочен към нископлатежния сегмент от туристи. Строителството се съживи  след замръзването по време на кризата. Надявам се фирмите да започнат да инвестират в строителство, в нови обекти, а това ще доведе до откриване на нови работни места.
Фирмите, които успяха да запазят клиенти и контрагенти, продължават да работят. Търсят начини за финансиране - както  европейски програми, така и със собствени средства. Всяка година с около 5 до 7 % нараства броят на сертификатите за произход, които издава Палатата на фирми, които изнасят продукция в страни извън ЕС. Това означава, че те продължават да работят. Не разчитат само на европейския пазар, а си намират пазар и в трети страни. Надявам се тенденцията да продължи.
 - Какви проекти реализира ТПП през 2018 г. ?
И през 2018-а обръщаме внимание на работната ръка. Не само по програма „Интеррег”, която е трансгранична програма, и по програма „Еразъм плюс” Палатата работи по проекти, свързани с подобряване на мобилността на работещи и безработни, свързани с трудовата мобилност въобще. Това са проекти, насочени към хора, които не могат да си намерят работа тук или търсят други възможности. И  затова избират да се преместят  на друго място. Такива проект са MoveUp и Labmobile. През 2015 година България прие изцяло нов закон, свързан с професионалното образование. Но досега вече три години, с изключение на три-четири пилотни проекта и то финансирани отвън, какъвто е проектът, подпомогнат от швейцарското правителство, или от големи компании, нищо не се прави по отношение на дуалното образование. Тo ще допринесе не само за по-бързотo  обучение практическо на учениците. Но и работодателите ще могат да се запознаят с тях в реална среда и ще им даде възможност след края на образованието да ги оставят на работа. Такива са нашите проекти за нови методи за учене чрез работа. Такъв е и друг проект, свързан с повишаване  капацитета на посредническите организации и намиране на възможност за по-добра връзка между работодатели и професионалните гимназии,  за да могат да имат възможност училищата да изпращат своите ученици да работят в реална среда.

Коментирайте
Подобни новини
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Маестра Константина Петкова със своя изпитана рецепта за живот в изолация. Книга със спомени за нея пише Валентина Добринчева
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална община
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална общинаЯндекс.Метрика