Германия не иска да екстрадира престъпници у нас заради лошите затвори

20.03.2015 г. 12:32:00 ч.
/ ИА Добруджа
Германия не иска да екстрадира престъпници у нас заради лошите затвори
Немски съдилища отказват да изпълнят Европейски заповеди за арест и да екстрадират в България престъпници заради лошите условия в родните затвори. Окръженият съд на германския град Олденбург и Върховният областен съд на Бремен са отказали екстрадиция на трима български граждани, информират прокуратурата. По случаите са образувани казуси в Евроджъст, а главният прокурор Сотир Цацаров е министър Христо Иванов. От държавното обвинение добавят, че съдебните решения са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране. Мотивите за отказите са недобрите условия във варненския затвор. Германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 4 февруари 2012 година и Резолюцията на Европейския парламент от 15 декември 2011 година относно условията за задържане в ЕС.
В българското законодателство (Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – ЗЕЕЗА) са транспонирани разпоредбите на Рамковото решение на Съвета на ЕС от 13 юни 2002 година по отношение на процедурите по предаване на лица между държавите-членки на ЕС. Основното в него е опростяване на процедурите, по които лица, укриващи се от правосъдието, да бъдат екстрадирани максимално бързо в страната, в която срещу тях се води наказателно производство. Уредбата на ЕЗА е гаранция за ефективно сътрудничество между държавите-членки на ЕС при спазване на правата на търсените лица.
В писмото на главния прокурор до правосъдния министър се акцентира върху необходимостта от транспониране на Рамково Решение 2008/909/ПВР от 27.11.2008 г. за принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания "лишаване от свобода" за целите на тяхното изпълнение в ЕС. Въпросът многократно е дискутиран на форуми на Евроджъст и Консултативния съвет на Главните прокурори.

Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Заловиха над 5 тона кокаин в пратка с цветя в Коста Рика
Заловиха над 5 тона кокаин в пратка с цветя в Коста Рика
Змийска оргия затвори градски парк във Флорида
Змийска оргия затвори градски парк във Флорида
Ердоган: Сирийските сили незабавно да напуснат Идлиб
Ердоган: Сирийските сили незабавно да напуснат Идлиб
Марк Зукърбърг призова за по-строга регулация в интернет
Марк Зукърбърг призова за по-строга регулация в интернетЯндекс.Метрика