Гласуването по райони: ГЕРБ печели 26, ДПС - 5, БСП без победа, Реформаторите изненадват в Хасково и Монтана

07.10.2014 г. 09:19:00 ч.
/ ИА Добруджа
Гласуването по райони: ГЕРБ печели 26, ДПС - 5, БСП без победа, Реформаторите изненадват в Хасково и Монтана
ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България, както и в чужбина, и остава на втора позиция в областите, където отстъпва първенството.
БСП за първи път няма нито един спечелен район. Социалистите държат втора позиция в 19 района, а в още 11 са трети.
ДПС надделява в предизборната надпревара в пет района - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, и остава непосредствено зад победителя в още пет. Движението е на първо място по гласове от чужбина с 43.9%.
"Реформаторският блок" може да се похвали с две втори места - в столичните 23-ти и 24-ти район, и с изненадващо силни резултати в Монтана и Хасково. Традиционно има добри резултати при гласуващите в чужбина, където е трета сила с 11.21%.
Това показва анализ на предварителните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 99.95% от протоколите на секционните комисии.
ГЕРБ: или първи, или втори
В районите, където не печели вота, ГЕРБ остава веднага след победителя ДПС. Партията на Бойко Борисов е втора в Кърджали (14.1%), Разград (17%), Силистра (26.6%), Търговище (19.6%) и Шумен (26.1%).
На трета позиция там е БСП. В два от районите - Разград и Търговище, реформаторите са на четвърто място със съответно 5% и 5.5% от гласовете. В Кърджали, Силистра и Шумен са изместени от "Патриотичния фронт".
При гласовете от чужбина ГЕРБ също е подгласник на ДПС - с 27.8% от гласовете.
БСП - без победа и множество 3-ти места
Най-слабо е представянето на "БСП - лява България" в Бургас, където левицата остава на 4-то място с едва 12.32% от гласовете.
В други 11 области са трети - Благоевград, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, 23-ти и 24-ти столичен район, Търговище, Хасково и Шумен.
Най-доброто представяне на доскорошната управляваща партия са 19-те втори места - във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив град и област, Русе, Сливен, 25-ти район в София, София - област, Стара Загора и Ямбол.
По традиция БСП има най-слабия сред големите партии вот от чужбина. Социалистите са едва пети с 2.6% от гласовете.
ДПС - на върха и извън почетната десетка
ДПС е с най-шарено представяне сред големите партии. Освен петте спечелени района, партията има 5 втори места (в Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Хасково) и осем трети (Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив-област, Русе, Сливен и Стара Загора). Партията остава на 4-та позиция в Плевен и на 5-а във Варна и Видин.
В 23-ти и 24-ти столичен район движението на Лютви Местан не влиза в първата десетка, а в 25-ти район е на почетното 10-то място с 10.1 на сто от гласовете.
Реформаторите - изненади в Хасково и Монтана
Най-силното представяне на "Реформаторския блок" очаквано е в столицата. В 23-ти и 24-ти район, обхващащи центъра на София, коалицията е убедително на втора позиция със съответно 20.6% и 20.1%. В 25-ти район, където Меглена Кунева водеше листата на блока в лидерски спор с Бойко Борисов и Михаил Миков, бюлетина за сините са пуснали 13.1 на сто от избирателите, което им отрежда 3-то място.
Трета позиция с 13.44% от гласовете реформаторите достигат и в Хасково, където водач на листата е Станислав Иванов (син на известния със силните си позиции местен кмет Георги Иванов) и в Пловдив - 9.53%.
В Монтана изненадващо водената от Борислав Великов листа нарежда реформаторите на четвърта позиция след провала на предишните парламентарни избори, при това с доста висок резултат - 9.7 на сто от гласовете.
ББЦ настъпва в Северозападна България
Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков - "България без цензура" прави пробив в Северозападна България, където регистрира трети места във Видин (8.8%) и Монтана (13.9%). Във Враца партията е четвърта, но също с висок резултат (10.7%)
Трета позиция ББЦ има също в Кюстендил (12.8%), Перник (9.9%) и София-област (9.2%). Сравнително висок резултат, който й отрежда четвъртото място партията регистрира в Смолян - 7.2%. Бареков е на почетното 10-то място по получени гласове от чужбина - 1.2%.
АБВ - пробив в Перник
Най-силното представяне на АБВ на президента (2002 - 2012г.) Георги Първанов е в ...Перник - районът, от който той се кандидатираше за депутат във времето си начело на БСП. Там коалицията взима 9.15% от гласовете и има реален шанс да вземе един мандат. Там водач на листата беше кметът на града Росица Янакиева.
Хората на Първанов, които се отцепиха от БСП, взимат пето място в столичните 23-ти и 25-ти район. В Плевен - традиционния изборен район на друго от знаковите лица на АБВ - Румен Петков, формацията остава 8-ма с 5.9%.
АВБ е веднага след БСП по гласове от чужбина - на 6-то място с 1.8% от гласовете.
В различните райони "Атака" и "Патриотичният фронт" имат резултати, които им отреждат между четвърто и осмо място. В Бургас фронтът, основната партия в който - НФСБ се формира около местната телевизия СКАТ, е на трета позиция с 14%, както и в Плевен - 9.6%.

Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Хероин за над 3,6 млн. лева задържаха на Дунав мост
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Синдикатите готвят протест в края на месеца заради болничните
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Перник на воден режим от днес, жители готвят протест
Пореден протест на собственици на малки бензиностанции
Пореден протест на собственици на малки бензиностанцииЯндекс.Метрика