Големият проблем на Хонконг - какво ще му се случи след 28 години

24.08.2019 г. 10:29:59 ч.
/
Големият проблем на Хонконг - какво ще му се случи след 28 години
Протестното движение в Хонконг започна като противопоставяне на вече спрения законопроект за екстрадиция, но се превърна в пряко предизвикателство къл правителството на града и призиви за пълна демокрация.
Отвъд директните си искания много млади протестиращи изразяват опасения за бъдещето - безпокойство, което отразява по-сериозната несигурност за обещанието на Китай към Великобритания да поддържа свободния начин на живот на града в продължение на 50 години.
Този 50-годишен период изтича през 2047 година.
Защо е този страх
Страховете са в две посоки. Първо, много хора от Хонконг казват, че наблюдават затягане на хватката на Пекин върху града им - от задържания на продавачи на книги от агенти за сигурност от (континентален Китай) до експулсирането на чуждестранен журналист, хвърлянето в затвора на млади активисти, обширните юридически тълкувания на Пекин по въпросите на града и ограниченията на избирателната свобода.
Мнозина казват, че законопроектът за екстрадиция - който би поставил хората на Хонконг в зависимост от контролираните от комунистическата партия на Китай съдилища - беше просто последният от редица примери на подкопаване на свободите.
Но страховете им отразяват и несигурността за бъдещето на Хонконг, която е записана в Основния закон - миниконституцията, която направлява отношенията на Хонконг с Пекин след предаването от британското управление през 1997 г.
Документът гарантира права и свободи - включително свобода на словото, на събирания и независима съдебна система - присъщи на формулата "една държава, две системи", която е в основата на споразумението между Пекин и Лондон. Тези свободи остават далеч по-големи от съществуващите в континентален Китай, където Комунистическата партия в крайна сметка контролира много аспекти на обществото, включително медиите и съдилищата.
Член 5 от Основния закон гласи, че китайските "социалистическа система и политики" няма да се прилагат в Хонконг и "предишната капиталистическа система и начин на живот ще останат непроменени в продължение на 50 години".
Точно както британският колониален Хонконг беше известен с описанието на Хан Суин (писател от европейско-азиатски произход) като съществуващ с "време назаем в място назаем", часовникът тиктака и за 2047 г.
Какво ще се случи след 2047 г.?
Никой не знае. В разговори с представители на официалните власти, изследователи, хора от бизнеса и протестиращи има несигурност за широките принципи и въздействието на специфични фактори като отдаването под наем на имоти и съдебната система. Някои вярват, че много ще зависи от това как Пекин гледа на града по това време и какви политически промени се случват в Китай през следващите 28 години.
"Разбира се, мъгляво е, но е ясно, че след 50 години политиката на (континентален Китай) може да се промени. Не е нужно, но може да се случи," каза Саймън Йънг, професор в Училището по право към университета на Хонконг. "Няма да ги задължават Член 5 и Съвместната декларация," каза той, имайки предвид друго споразумение с Великобритания.
Правителството на града е казвало малко за Хонконг след 2047 г. Бюрото му за конституционни въпроси заяви през 2016 г., че Основният закон няма крайна дата. "Суверенитетът на страната над Хонконг няма да се промени 50 години след завръщането на Хонконг на Родината майка, нито пък страната ще промени основните си политики към Хонконг след 50 години," каза тогава заместник-секретарят на бюрото Роналд Чан.
Говорител на бюрото потвърди отговора за "Ройтерс" тази седмица. "Изключено е изтичането на Основния закон през 2047 г., както (Китайската народна република) няма да промени основните си политики към Хонконг, т. е. една държава, две системи."
Въпреки протестите Ип Куок-хим, дългогодишен полити,к подкрепящ властите, който е част от Изпълнителния съвет на Хонконг, основния съветнически орган, каза, че вярва, че Пекин все още иска да продължи формулата след 2047 г. "Във взаимодействията си с китайските лидери мога да усетя тази позиция," каза Ип, който е и делегат в китайския парламент, Националния народен конгрес.
Бюрата за връзка с Хонконг и Макао не отговориха на въпроси на "Ройтерс" по темата. Мнозина в Хонконг остават доста по-скептични, опасявайки се, че Хонконг ще бъде погълнат от китайската система и свободите му, вече под заплаха, ще се изпарят.
Как ще повлияе на протестите
Докато протестите навлизат в 12-ата си седмица, е ясно, че въпросът за 2047 г. се появява все по-настойчиво. Засилващият се фокус върху въпроси като демократична реформа - обещавана от Основния закон - подчертава желанието да се защитят свободите на Хонконг в идните години.
Докато хиляди активисти затваряха летището в Хонконг миналата седмица, над главите им имаше табела в залата за пристигащи: "Нека се създаде бъдещето."
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години
Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години



Яндекс.Метрика