Начало >Добруджа >Култура

Готов е химнът на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”(ВИДЕО)

01.05.2017 г. 12:18:29 ч.
/
Готов е химнът на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”(ВИДЕО)
Седмото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци”, което ще се проведе в Балчик от 7 до 11 юни, ще предложи доста новости, съобщи за Медийна група Добруджа д-р Валентина Георгиева, арт директор на фестивала и диригент на Хор „Черноморски звуци”, Балчик. Първата добра новина е, че вече има композиран химн на фестивала. Песента се нарича „Sing a song”(Изпей песента) по музика и текст на Амброж Чопи, а световната премиера ще бъде на 10 юни, като изпълнението ще бъде поверено на всичките 647 участващи във фестивала хористи.
Другата новост е новата зала, която ще ползват хористите – концертната зала в старата мелница, където сега се помещава Туристическия информационен център. Освен нея ще бъдат използвани още сцена „Мистрал”, залата на читалище „Паисий Хилендарски”, КЦ „Двореца”, Университетската ботаническа градина и площад „21 септември”.
22 хорови състава от България, Македония, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия и за първи път от Естония и Русия ще се включат в седмото издание на фестивала. Три хорови работилници са предвидени, като за първи път за целта е привлечен композиторът Георги Андреев, а останалите са Михаил Делчев и група „Спектрум”. Седем фестивални концерта ще бъдат изнесени, а самостоятелните концертни изяви ще са на женски хор „Перуника” от Стоколм, Швеция на 8 юни и на група „Спектрум” на 9 юни.
Новост през тази година е и големият награден фонд  от 2500 евро, като за първи път организационният комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории. Очакваме оспорвана битка в конкурсната програма, заради високото изпълнителско ниво на съставите, заяви д-р Георгиева.
 
 Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Културен календар на Добрич за 25-31 октомври
Християна Дънкова  ще представя България във  "Voice of Turan" в Казахстан
Християна Дънкова ще представя България във "Voice of Turan" в Казахстан
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
"Шеги на любовта" по Чехов ще се играе в Добрич
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)
Празник за художника е всеки ден в ателието и всяка изложба (ВИДЕО)Яндекс.Метрика