Начало >Добруджа >Общество

Готвят връщането в клас на най-малките още следващата седмица

25.10.2021 г. 10:47:37 ч.
/
Готвят връщането в клас на най-малките още следващата седмица
Следващата седмица всички ученици от 1 до 4 клас да се върнат в училище, без значение дали попадат в тъмночервена зона или не, предвиждат здравното и образователното министерство. Това ще стане чрез вкарване на тестване в училищата чрез щадящи тестове, базирани на взимане на слюнка, без да се налага бъркане в носа на децата.
За целта ще бъдат осигурени 13 млн. теста, а децата ще се проверяват 2 пъти седмично - понеделник и четвъртък преди първия учебен час. Поръчката за тестовете ще бъде пусната днес, очакванията са да бъдат осигурени до следващата седмица и тогава д а бъдат върнати учениците в клас. Това обявиха министрите на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков.
Идеята е на малко по-късен етап, по този начин да се включи и по-горния курс - 5-7 клас, а постепенно и всички ученици до 12 клас.
С връщането на децата в клас, се въвежда и зеленият сертификат за учителите, като първо такъв ще е задължителен за началния курс, който първи ще се върне в училище, а след това за всички останали.
Учителите, които не са ваксинирани или преболедували, ще се тестват 2 пъти седмично с антигенни тестове в училище, обяви министър Денков.
Целта е да се осигури чиста среда в училище, обясни той. Денков допълни, че в момента има 4 области със заболяемост над 1000 на 100 000, което означава, че всеки 1 на 100 души е болен.
Мярката е подкрепена и от Национална мрежа за децата. "Приветствам мерките. Такова беше и нашето предложение още през лятото с цел да започне нормални учебната година и да се осигури чиста среда и да се избегне верижното карантиниране на деца и класове, което наблюдаваме сега, обясни Пламена Николова от Национална мрежа за деца.

снимка: кадър Нова ТВ
Източник:24 часа

Коментирайте
Подобни новини
За 23-та поредна година ВМРО – Добрич отбеляза Ньойския диктат с факелно шествие (ВИДЕО)
За 23-та поредна година ВМРО – Добрич отбеляза Ньойския диктат с факелно шествие (ВИДЕО)
Кои са най-популярните ски дестинации
Кои са най-популярните ски дестинации
Времето на 27 ноември
Времето на 27 ноември
 Художникът Венцислав Великов излиза от „Фермата“ зареден с вдъхновение
Художникът Венцислав Великов излиза от „Фермата“ зареден с вдъхновениеЯндекс.Метрика