Начало >Добруджа >Общество

Грузия- древна, красива, интересна и евтина като дестинация (ВИДЕО)

16.07.2020 г. 14:38:24 ч.
/
Грузия- древна, красива, интересна и евтина  като дестинация (ВИДЕО)
Грузия е една красива дестинация, която никак не е далеч от България. Делят ни не повече от 1000 км разстояние. Бившата съветска република си има своето собствено демократично развитие след 1991 г., но специалното й геополитическо разположение й отреждат труден път към Европа, съпроводен с конфликти и напрежение между нея и Русия. И до днес части от кавказката република, като Абхазия и Осетия, са откъснати от нейната територия и се управляват от подчинени на Москва правителства.
Грузия не е много голяма като територия, тя е с площта на Литва и Ирландия - близо 70 000 кв.км. Населението й е 3.5 млн. души и заедно с Армения си оспорват първенството къде първо е било прието християнството като религия. Християнството е донесено в Грузия около 337 г. от  св.Нино Кападокийска.  Там хората до ден днешен са много вярващи, а затова свидетелстват и множеството манастири, църкви и параклиси.
Град Мцхета, наричан още "Вторият Ерусалим", който е и първата столица на Грузия,  представлява уникален храмов комплекс. В него се пази една от най-големите светини на християнския свят - хитона на Христос, а ежегодно на поклонение в Мцхета пристигат хиляди християни от цял свят. Градът е седалище на католикоса, патриарха на цяла Грузия.
В грузинския език, чиято азбука се оприличава на глаголицата, няма големи и малки букви, затова надписите на грузински са с еднакви по размер букви.
Грузия е разположена в подножието на Кавказ и минава за планинска държава. Най-високият връх е вр.Казбек - 5033 м. Там се намира и най-дълбоката пещера в света, открита през 1960 г. от Александър Крубера и дълго време носи името му, но е преименувана на Вороня, заради гнездото на врани около входа й. Изследваната дълбочина до момента е 2191 м.
Столицата Тбилиси наброява 1.5 млн.жители. Името идва от думата "тифлис", което означава "горещо". Градът има уникална архитектура, абсолютно съчетание на старо и модерно.
Катедралата Цминда Самеба или Света Троица е най-високата православна църква в страната. Построена е в периода 1995-2004 г. в чест на 1500-годишнина от автокефалията на църквата в Грузия и 2000-годишнина от възникването на християнството. Построена е под формата на кръст, а общата височина на катедралата е 84 м.
Тбилиси е разположен на двата бряга на река Мтквари (Кура). Новопростроен мост под формата на вълна е една от съвременните архитектурни забележителности на грузинската столица.
Грузинската кухня е много интересна и атрактивна, а грузинците не сядат на масата без месо.
Вардзия е древен пещерен манастирски комплекс и град от 12-13 в., важен паметник на грузинското фортификационно архитектурно изкуство. Изсечен е в планината Ерушети (Меча планина). Вардзия е замислен като манастир-крепост, който да охранява югозападната граница на Грузия от нашествията на перси, иранци и турци. В комплекса има над 600 помещения- истински град в скалите. Бил е много добре замаскиран, като е разполагал с едва 3 официални входа, които са били известни единствено на живеещите там хора. Помещенията побират до 20 000 души. Предполага се, че цар Тамара е погребана там, а за да не могат крадци и вандали да открият гроба й. от Тбилиси тръгват едновременно 8 погребални процесии в различни посоки. Подобен пещерен град  има и до град Гори, родното място на Сталин.
 Грузия се слави и като една от първите производителки на вино. На малката територия се отглеждат над 500 сорта грозде, а от гроздето се произвежда силна 60-градусова  напитка, която прилича на нашата ракия и се нарича "чача".
Тбилиси се води като една от 10-те най-евтини столици, но пък е много горещо и през лятото градусите скачат над 40. Доста по-прохладно е по Черноморието, където най-големите градове са Поти и Батуми, въпреки че не могат да се похвалят с добра пясъчна ивица, по-скоро е каменисто. Затова пък предпочитана дестинация за богатите и най-вече за руските императорски семейства е Боржоми, курорт в Източна Грузия, разположен на 800-900 м надморска височина. Дворецът на Романови е една красива забележителност там, както и заводът за производство на популярната минерална вода "Боржоми".
Името Грузия идва от Св.Георги, един от най-почитаните светци за грузинците.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика