Гърция изплати първи транш от заемите, отпуснати от МВФ

06.03.2015 г. 13:48:00 ч.
/ ИА Добруджа
Гърция изплати първи транш от заемите, отпуснати от МВФ
Финансово затруднената Гърция изплати първия транш в размер на 310 млн. евро от заемите, отпуснати от МВФ, успявайки да посрещне крайния изискуем срок този месец, заяви днес правителствен източник, цитиран от агенция Ройтерс.
Новоизбраното правителство на премиера Алексис Ципрас трябва да плати на МВФ общо около 1,5 млрд. евро в рамките на следващите две седмици до края на месец март.
Неговото правителство заяви, че ще извърши предстоящите плащания, но има нарастваща несигурност относно крешовата наличност в страната, тъй като Гърция е изправена пред рязък спад на данъчните приходи и то в момент, когато е замразена финансовата помощ на кредитори от ЕС и МВФ, докато Атина завърши обещаните реформи.
Атина трябва да осъществи още три плащания към МВФ, съответно на 13-ти, 16-и и 20-и март.
Вчера агенция Блумбърг изчисли, че Гърция е необходимо да рефинансира свои дългове и да осъществи лихвени плащания за общо около 6,5 млрд. евро в рамките на следващите три седмици, включително и обратно изкупуване на съкровищни бонове.
Атина ще трябва да рефинансира краткосрочни книжа за 1,6 млрд. евро през следващата седмица и да плати около 420 млн. евро на МВФ, за да погаси свои задължения и лихвени плащания към Фонда. Седмица след това гръцките власти ще трябва да погасят и нов дълг към МВФ за 913 млн. евро.
В същото време "Блумбърг" отбелязва, че бюджетните прогнози сочат за кешов дефицит в размер на 2,1 млрд. евро през настоящия месец, като само в рамките на януари е имало недостиг от данъчни приходи в размер на 217 млн. евро.
Всичко това предполага, че настоящата "мъртва точка" на преговорите на Гърция с нейните европейски партньори заплашва да вкара икономиката на страната в нова рецесия през първото тримесечие на годината и има реален риск за изпадане в неплатежоспособност през следващите няколко седмици, посочва финансовата агенция.
Междувременно шефът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви, че банките в страната са достатъчно рекапитализирани и не са изправени преди проблеми, свързани с изтичането на депозити. Гръцките банки имат пълната подкрепа на ЕЦБ и няма никаква опасност, посочи той пред репортери след среща с премиера Алексис Ципрас, на която Стурнарас го информира за взетите вчера решения на заседанието на ЕЦБ в Кипър.
Гръцките банки са добре капитализирани, тяхната ликвидност е обезпечена и нямат проблеми с депозитите, допълни той.
Стурнарас подчерта, че е много важно предстоящата в понеделник среща на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) да бъде "успешна". Правителството ми гарантира, че работи трескаво, така че да бъде постигнат успех на следващата среща на Еврогрупата, отбеляза шефът на Централната банка на Гърция.


Коментирайте
Подобни новини
Англия започва да отменя Covid ограничения
Англия започва да отменя Covid ограничения
Израел разхлабва още мерки, наложени заради коронавируса
Израел разхлабва още мерки, наложени заради коронавируса
На 31 март гръцките ресторантьори ще връчат ключовете от заведенията на премиера
На 31 март гръцките ресторантьори ще връчат ключовете от заведенията на премиера
Covid Европа: Още протести, ваксини и мерки
Covid Европа: Още протести, ваксини и меркиЯндекс.Метрика