Христо Павлов: Да произвеждаме качествен продукт, който да мотивира хората да търсят българската лавандула, а не друга

04.07.2018 г. 10:20:33 ч.
/
Христо Павлов: Да произвеждаме качествен продукт, който да мотивира хората да търсят българската лавандула, а не друга
- Г-н Павлов, лавандулата се налага убедително сред основните култури в Добруджа. Впечатленията Ви за продукцията през тази година?
Лошото време се отразява негативно на количеството и качеството на произведения лавандулов цвят. Годината е такава и ще се наложи да минем и през това. Тук обаче трябва да кажа, че у нас достигнахме добри нива на производство на лавандула. Ще се наложи да направим равносметка и да определим в каква посока ще се насочим. България успя да се утвърди като добър производител на лавандула. Имаме добри нива на производство и си извоювахме пазарен дял. Това е много добре и най-вече за хората от малките населени места, което е добър начин и шанс за поминък. Сега трябва да се наложим и като дестинация за качество. Трябва да произвеждаме качествен продукт, който да мотивира хората да търсят именно  българската лавандула, а не друга.
- Какви са прогнозите Ви за добивите?
Прогнозата ми е количеството да се запази като миналогодишното. Около 320-350 кг/дка, а като количество  масло от декар - спад с около 10%. Но пък имаме сериозно увеличение на площите, които влизат в експлоатация и така ще запазим своите количествени показатели. Очаквам качеството да бъде подобно на миналогодишното. Трябва обаче да знаем, че, ако искаме да произвеждаме повече, то трябва да мотивираме купувачите и най-добрият начин да направим това е чрез качеството. Разбира се, има и друг начин - ниските цени, което не е най-добрият вариант  за българския производител. Трябва да се опитваме да произвеждаме хубав продукт, да му създаваме добър имидж и да го продаваме по-скъпо.
- Говори се за свръхпроизводство на лавандула и че това след години ще се отрази негативно на малките производители…
Аз приветствам производството на лавандула и като цяло на етеричните масла, което  може да върне хората в малките населени места и да им даде  поминък. Не бих казал, че е лошо те да се занимават с това.
- Но, според Вас, има ли опасност те да изпаднат от пазара поради по-малкото количество площи, които отглеждат?
Има опасност толкова, доколкото те изграждат насаждения, които са неправилно структурирани и в недобри почви, с недоказан произход на разсада. Мисля, че, ако това се прави професионално, с  лицензиран разсад, то тяхното производство ще бъде по-качествено и ще изстреля имиджа на България в позитивна посока. Надявам се, че няма да се стигне до фалит на малките производители.
Така, както страната ни е известна с розовото си масло, тя има същия  шанс да стане известна и с лавандуловото си малсо.  Производството на лавандула се среща по цялата й територия. Нека не забравяме, че ние сме селскостопански край. Поколения наред  са закърмени със земеделие. Мисля, че сме в състояние да произвеждаме хубава лавандула. Ако гоним качество, няма място за притеснение.
- Част от веригата в производството на етерични масла са и дестилериите. Не станаха ли твърде много?
По мое мнение, броят на дестилериите  трябва да нараства, защото и насажденията се увеличиха многократно. Така че тези, които имат възможност да изградят дестилерия, нека го правят. Аз винаги се водя от качеството. За да има качествено масло, то продукцията трябва да бъде изварена в определено време. Така че, за да се поеме цялото количество лавандула, произведено от всички хора в селата, трябва да има дестилерии.
- Неотдавна стартира и прибирането на пшеница. Какви са Вашите очаквания от реколтата?
Преживяхме студени пролетни дни. Лошите климатични условия влияят и при пшеницата. След студеното време, през пролетта имаше сух период, сега дъждовен, което оказва своето влияние върху продукцията. Води до по-малко количество продукция. Сега би било добре бързо да се жъне, за да се намали лошото качество на продукцията.
Очаквам 15 % спад спрямо миналата година. Цените в момента са на добри нива, но битката  ще бъде между по-ниско качество и намаленото количество, което би трябвало да доведе възход на цените.
- Каква е предварителната Ви прогноза за стопанската година?
Мисля, че що се отнася до есенниците – тя ще бъде тежка. Въпреки че очаквам движение нагоре на цените. Но пък разходите на земеделците са високи, знаем и какви са рентите при нас. От друга страна имам надежда за пролетниците, защото тези дъждове се отразяват изключително добре на царевицата и слънчогледа, което ще ни помогне да бъдем конкурентоспособни.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика