Начало >Добруджа >Култура

Художествената галерия - арт домът на Добрич (ВИДЕО)

02.08.2019 г. 15:30:21 ч.
/
Художествената галерия - арт домът на Добрич (ВИДЕО)
В територията на „Моят град“ има една красива и емблематична сграда. В нея има дух и история, има много красота и  изящност.Това е Художествената галерия на Добрич. С вълнение за нея разказва новият директор на галерията художникът Недко Недков.
Галерията в Добрич ,носи слава на една от красивите галерии в България.  Художествената галерия е недвижим архитектурно строителен паметник на културата с местно значение. Тя наистина е емблематична за града  характерна за времето си ,строена  е в началото на ХХ век когато Добруджа е под румънска власт. Тогава в нея се нанесла съдебната власт. Строена е в стил неокласицизъм , характерен за ХVIII- ХIХ век. Използвани са колонади, три фасади обиколени от площад и две улици, строго симетрични. Големи равни пространства със симетрично поставени прозорци т.н. аркови прозорци останали малко в града. Сега прозорците са възстановени в естествен вид със съвременна дървена дограма, но спазвайки стила на оригиналните.
Малко се знае, че по време на румънската окупация в сградата е имало килии. Съдебната палата или трибуналът ,както са я наричали в приземния етаж е имала и арест. Килиите са напълно съхранени от онова време. По време на социализма в сградата са били настанени представителните власти, партиен дом , ДКМС и полиция. Килиите са били ползвани и в този исторически период по същество. Дълго време тези помещения са били складове , до възстановяването им през 2004 година по проект „Отключени пространства“. Килиите са напълно възстановени с характерните врати със шпионка и други аксесоари. Това пространство е използвано за т.н. съвременно изкуство  и инсталации. Сградата обаче е под въздействието на влагата от подземните помещения и не позволява там да се излагат картини. Помещенията будят интерес сред гостите и гражданите на Добрич и затова има идея да бъдат включени в маршрут като непознатата страна на ХГ-Добрич.
Галерията разполага и с големи фондохранилища. Те са разделени на живопис , графика и скулптура. Те са правени през осемдесетте години по съвременни методи. Изградени са специални скари и картините висят във въздуха има лесен достъп до тях и последователно подреждане. Подобен вид съхранение има в малко галерии. Скулптурните хранилища също са добре оборудвани с метални стелажи подновени наскоро. Над 3500 броя картини и скулптури е събрал фондът на галерията.
Застроената площ на ХГ е над 4 хиляди кв. метра са устроени 12 експозиционни зали. Има анфиладно разпределение на залите с влизане от зала в зала, разделени от италианско стъкло правени специално за тази сграда.Хронологично подредени са 12-те зали. Започва се от началото на ХХ-век, тематично 50-60 те години и вторият етаж с развитието на изобразителното изкуство скулптура и малка пластика от осемдесетте години. Тогава галерията става средище на една голяма изложба „Земята и хората“. Няколко издания е посрещала галерията и тогава се придобиват голяма част от експонатите. На този период се дължи притежанието на картини от емблематични български художници. Отредено е място за скулптурни фигури , пластика, графики. Голям интерес буди иконната колекция в специална зала. Експозицията от хартиени творби е нещо което други галерии не притежават. Това е ръчно правена хартия –пейпърарт.Галерията беше организатор и вдъхновител на Пленери“Хартията“.
ХГ е открита 1963 година и повече от 56 години основната и дейност е показване на картини и произведения на изкуството.Единствена в Добрич. През годините имаше опит за устройване на други галерии, но те не просъществуваха дълго.Арт галерията предоставя зали за гостуващи изложби. Три от залите посрещат посетители на  изложби на гостуващи художници. Галерията подслонява авторски , самостоятелни изложби както и на групи художници или експозиции от фонда.
Голямата сграда и големият фонд изискват и много работа от страна на екипа на ХГ. Двама главни уредници,  с основна задача обработка на фонда и устройване на изложби. В много от случаите те се явяват куратори. Фондовик отговаря за хранилищата. Специалисти занимаващи се с експозицията, екскурзовод с владеене на чужди езици посреща групи с туристи от Черноморието.
Гордост на галерията е и работата с децата и организираната „Работилница за въображение“.Две от галеристките се занимават основно и единствено с децата. Развива се сериозна популяризаторска и образователна дейност, поднасят презентации и специализирани часове по монументално изкуство, колаж, акварел.  История на изкуството препредават на бъдещите художници. Тази дейност е поощрявана и награждавана. На официална церемония в гр. София   директорът  на Художествена галерия - Добрич  получи от Парламентарната комисия по образование и наука към Народното събрание награда „Училището в музея, музеят в училището“. Отличието се връчва за първа година. Със свои реализирани образователни програми кандидатстваха общо 15 културни институции от цялата страната.
Наградените културни институции бяха определени от тричленно жури в състав: д-р Екатерина Цекова – директор на Националния политехнически музей;Лазар Додев, експерт в Министерството на образованието и науката;Магдалина Станчева – експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн.
ХГ-Добрич от 20 години е отворена за децата за групи от училища и детски градини и свободен прием в работилницата през лятото. Отделно оборудвано ателие имат малките художници по проект „Америка за България“. Подобна дейност е тенденция в развитие на музейното дело. Добричката галерия е сред пионерите в работата с деца.
В тясно сътрудничество с община Добрич работи картинната ни галерия. Подкрепата на общинарите е на лице във всякакви случаи , било ремонтни дейности или откриване на изложби и културни събития. Подкрепа за проекти и поддръжка на галерията са сред приоритетите като към общински музей.
Една от иновативните дейности е поставяне на видеонаблюдение в залите и QR-код на билетите за посетители. Кодът свързан с мобилния телефон на госта го развежда последователно и виртуално в големите галерийни пространства.
Галеристите и гражданите на Добрич с основание се гордеят със своята галерия, където могат да се видят картини на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев,Ванко Урумов, Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора, Бенчо Обрешков, Светлин Русев,Димитър Казаков и още именити български художници.
 
Недко Недков е директор на ХГ-Добрич от 27 май 2019 година след проведен конкурс. До тогава този пост заемаше Евелина Ханджиева. Недков е добричлия, завършил е ВТУ“Св. св.Кирил и Методий“, специалност графика при проф.МоткоБумов. От завършването си през 1993 година до момента работи в ХГ-Добрич.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
За поредна година Добрич ще отбележи с концерт Международния ден на джаза
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Седмица на камерната музика в Добрич продължава с концерт на Анна Карадимитрова и Божена Иванова
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора



Яндекс.Метрика