Начало >Добруджа >Култура

Художествената галерия с номинация за награда от Парламента

10.07.2019 г. 09:09:02 ч.
/
 Художествената  галерия с номинация за награда от Парламента
Художествена галерия – Добрич е една от трите номинации за наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Парламентарната комисия по образованието и науката към Народното събрание. Сред номинираните са и Национален музей „Васил Левски“ - град Карлово, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – град Трявна. Общо 15 културни институции от цялата страната кандидатстваха със свои образователни програми за наградата.
Трите номинации бяха определени от жури в състав – д-р Екатерина Цекова, директор на Национален политехнически музей, Лазар Додев, експерт в Министерството на образованието и науката, и Магдалина Станчева – експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн. Номинираните програми имат устойчив характер, но са и динамично развиващи се; реализират се повече от две години; създадени са трайни връзки с образователни институции в регионален и в национален мащаб; обогатяват се с ново съдържание, са част от мотивите за номинациите на трите институции. Предложението на журито беше гласувано на закрито заседание на Комисията по образованието и науката. Народните представители от Комисията избраха и носителя на наградата, който ще бъде обявен на официална церемония на 12 юли 2019 г.
Наградата „Училището в музея, музеят в училището“ беше учредена през март 2019 г. по инициатива на председателя на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание Милена Дамянова. Това е първата награда, която се учредява от Народното събрание и в частност от Комисията по образованието и науката.
 
Художествена галерия – Добрич кандидатства с образователния проект „Големите майстори и малките художници“ разработен през есента на 2018 г., в партньорство с преподавателите от три училища в Добрич. Проектът е насочен към деца от начален и прогимназиален курс. Целта е да ги запознае с част от художественото наследство от постоянната експозиция на галерията. Да ги провокира творчески, да експериментират, да научат нови техники и да придобият нови умения. Да разшири познанието на децата за художници от тематичната зала „Златото на Добруджа“. В нея са експонирани шедьоври на Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Найден Петков, Светлин Русев, Димитър Казаков, Георги Чапкънов, Георги Филин и др. известни художници. За да предизвика интереса на учениците и на родителите, е създаден виртуален тур на изложбата „Златото на Добруджа“ 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
С "Дамски шивач" се връщат на сцена актьорите от ДТ "Йордан Йовков"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Добричката група "Brutales Masacres" се събира отново специално за "September Sun"
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС) канят децата на Добрич на куклен спектакъл
Кукленият театър отваря врати за децата днес
Кукленият театър отваря врати за децата днесЯндекс.Метрика