Икономиката на еврозоната отива към двойна рецесия

12.01.2021 г. 17:18:14 ч.
/
Икономиката на еврозоната отива към двойна рецесия
Икономиката на еврозоната е готова да се свие отново в началото на тази година, тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия.
Анализаторите в банките, включително JPMorgan Chase & Co. и UBS Group AG, понижават прогнозите си, отчитайки подновяване на блокадите - на места по-строги от всякога, предава Bloomberg.
Добавяйки забавяне на ваксинацията и търговията заради Brexit и икономистите очакват второ поредно тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт. Това би увеличило натиска върху задлъжнелите правителства и Европейската централна банка, чието заседание предстои през следващата седмица, да предоставят повече финансова подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Т. нар. високочестотните индикатори за мобилността и активността показват, че макар икономическата активност в еврозоната да се засили през първата седмица на тази година, когато хората се върнаха на работа, тя е далеч по-ниска от тази преди година.
„Блокадите и бавния темп на ваксинации не помагат“, каза Катарина Утермол, старши икономист в Allianz SE.
Bloomberg Economics сега очакват, че икономиката на еврозоната ще намалее с около 4% през първите три месеца на 2021 г., въз основа на "песимистични“ предположения за това колко дълго ще продължат ограниченията.
JPMorgan, която смята, че икономиката е претърпяла огромен спад от 9% през четвъртото тримесечие на 2020 г., сега прогнозира спад от 1% през първото тримесечие на тази година в сравнение с по-ранната прогноза за растеж от 2%. UBS очаква спад от 0,4% за първото тримесечие в сравнение с по-ранните очаквания за ръст от 2,4%. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира леко свиване, с голяма несигурност и „рискове, обърнати в посока надолу“.
Brexit също оказва влияние. ING Groep NV казва, че в допълнение към сътресенията от вируса, износът може отново да отслабне след засилването в края на годината.
Снимка:industrytoday.com
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на Covid-19
СЗО: Седмици ще са нужни да се разбере въздействието на новия вариант на Covid-19
52-ма души загинаха в най-тежкия инцидент в руска мина от съветско време насам
52-ма души загинаха в най-тежкия инцидент в руска мина от съветско време насам
Франция продаде на Хърватия 12 „Рафал“-а
Франция продаде на Хърватия 12 „Рафал“-а
Антирекорд в България: Най-малко ваксинирани и най-много починали в ЕС
Антирекорд в България: Най-малко ваксинирани и най-много починали в ЕСЯндекс.Метрика