Икономиката на Истанбул е по-голяма от гръцката

07.12.2019 г. 13:54:58 ч.
/
Икономиката на Истанбул е по-голяма от гръцката
Турция изнася стоки в 223 държави и региони по света. Това заяви председателят на Асоциацията на износителите Исмаил Гюле на третия Истанбулски икономически форум.Конференцията е организирана от Конфедерацията на предприемачите, Асоциацията на туристическите агенции и компанията „Кул реклам“.Износът на Истанбул достига 85 милиарда долара, а БВП – 257 милиарда долара. Икономиката на града на Босфора изпреварва икономиката на такива страни, като Финландия, Египет, Португалия и Гърция, подчерта Исмаил Гюле.
„Истанбулският икономически форум и други големи мероприятия имат огромен принос за развитието на мегаполиса. Целта на форума е подобряването на бизнес средата, която ще позволи да се сключат нови споразумения и да се увеличи стокообмена с още 1 милиард долара“, посочи той, цитиран от Анадолската агенция.Въпреки такива негативни явления, като търговските войни и протекционистката политика, Турция за последните 10 месеца е увеличила своя износ с 2,6%, заяви Исмаил Гюле.
„Наблюдаваме развитието в Евразия, Азия и Океания. Всичко това създава големи възможности за Турция“, смята той. Гюле припомни, че Турция заема шесто място в света по брой на туристите.
„550 хиляди души посещават страната ни с цел медицински туризъм. Над 100 хиляди студенти от 182 държави следват висше образование в нашите университети. Турция заема второ място в света след САЩ по износ на сериали и филми. Турция изнася своя продукция в 223 страни и региони по света“, обобщи той.
Снимка:bgnesagency.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Близо 40% от растенията по света може да изчезнат
Близо 40% от растенията по света може да изчезнат
Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок
Майка и дъщеря осъдени нa 6 г. затвор в Египет, танцували в ТикТок
Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му
Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му
ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава
ЕК: Механизмът за сътрудничество и проверка за България оставаЯндекс.Метрика