Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари

19.12.2019 г. 15:49:25 ч.
/ ИА Добруджа
Илхан Мюстеджеб: Работим за по-добра жизнена среда за хората в Община Крушари
2019-а е една добра година за община Крушари, въпреки всички трудности и предизвикателства. Това каза в интервю за медийна група „Добруджа“ кметът на община Крушари Илхан Мюстеджеб. Като успех той посочва мащабния проект за подмяна на част от водопроводната мрежа в шест от селата, чиято реализация продължава и до момента. „За 2020 г. се надявам да подменим с енергоспестяващо уличното осветление във всички села“, добави кметът на добруджанската община.
 
- Г-н Мюстеджеб, каква година изпраща община Крушари?
Общо взето община Крушари изпраща една добра година, въпреки всички трудности и предизвикателства. Смятам, че 2019-а бе успешна за нас.
- Кой е най-големият успех през изтичащата година?
Не мога да очертая нещо като много голям успех. През всички изминали години сме работили за благото на жителите на общината. Но тази година имаме един наистина мащабен проект, чиято реализация продължава и в момента. Той е за подмяна на част от водопроводната мрежа в шест населени места и е финансиран по Програмата за развитие на селските райони. И точно в тази посока сме длъжни да продължим да работим активно, за да подобрим жизнената среда в община Крушари – състояние на водопроводната мрежа, на улиците в населените места - тоест по инфраструктурата.
От 12 години съм в общинската администрация, два мандата бях председател на Общинския съвет и един мандат бях зам.-кмет. Наясно съм с проблемите и с успехите в Крушари, включително и по проектите с външно финансиране.
Възможностите Община Крушари да кандидатства за европейско финансиране са основно по Програмата за развитие на селските райони. Реализираните през годините проекти по тази програма са доста на брой. Но кандидатстваме навсякъде, където има възможност, защото ние имаме нужда от външно финансиране и от подкрепа от държавата.
- Какво не успяхте да свършите през 2019 г.?
Може би не сме успели да свършим много неща, но работата ни е такава, че не всичко планирано може да бъде доведено до край. Амбицията ни е да успяваме в рамките на силите и възможностите ни.
- По какъв начин повлияха изборите в работата на общината?
Не бяха лесни изборите, но хората ни разбраха. Ние винаги сме били близо до жителите на община Крушари, до техните проблеми. Гласуваха ни доверие и ние ще се стараем да го оправдаем.
Съставът на администрацията се запази. Има нови две попълнения в кметския екип – моите заместници. Нов е председателят на Общинския съвет, но той е с дългогодишен опит като общински съветник.
- Какво Ви даде изборната победа – повече самочувствие, увереност…?
Не страдам от високо самочувствие. Не съм такъв човек. Но изборната победа носи със себе си повече отговорности, повече ангажименти и ме задължава с по-голяма загриженост за хората. И постът председател на ОбС е отговорен, но при кметското място е различно – огромна разлика. Когато бях начело на Общинския съвет, винаги сме работили в екип с тогавашния кмет Добри Стефанов. Материята, с която боравя сега, не ми е непозната, но отговорността е по-голяма.
- Кое беше първото нещо, което направихте като кмет?
Първата ми задача бе да назнача заместник-кметовете и вече работим активно. Имаме предложение и към новия Общински съвет. Подготвили сме проект за енергоспестяващо осветление по уличната мрежа в общината, с който да кандидатстваме по норвежката програма. Идеята е да се монтира ново осветление на територията на всички населени места в общината. Инвестицията ще бъде 420 000 евро, при общ бюджет на проекта около 500 000 евро. Вече сме възложили да се направи обследване и идеята е да кандидатстваме за финансиране. Крайният срок за представяне на проектопредложението е 5 март, а ние вече сме почти готови с подготовката на проекта. Надявам се аз и новият ми екип да се похвалим през 2020 г. с одобрението и успешната му реализация, както и с други проекти.
По улици в селата на територията на общината сега има около 900 осветителни тела, а в новия проект е предвидено да са 1 820. Те са двойно повече като брой, но разчетите показват, че потреблението на ел. енергия дори се занижава в сравнение с настоящия разход, защото са икономични.
- Планирате ли промяна в размера на местните данъци и такси?
Няма да има увеличение на местните данъци и такси в община Крушари за 2020 г. Ще се запазят настоящите им стойности.
- Какъв ще бъде Бюджет 2020 на община Крушари?
По предварителна информация имаме ръст от около 60 000 лв. в средствата за капиталови разходи, които ще получим от държавата. Има увеличение и в изравнителната субсидия. Около 20 000 лв. повече ще бъдат парите от държавата за зимно почистване.
Бюджетът на община Крушари за 2019 г. бе 7,5 млн. лв. във всички случаи в местната хазна за 2020 г. ще има повече средства. Освен това имаме и преходен остатък от тази година.
- Какво си пожелавате да се случи в общината през следващата година?
Пожелавам си да бъдем по-смирени, по-силни и по-добри. И дано се случва това, което сме планирали като проекти, за да се повиши и стандарта на живот на хората в община Крушари. Още повече, че докато няма добра инфраструктура, не можем да привлечем и инвеститори в района.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика