Инфлацията във Великобритания се ускори леко до 1,3% през октомври

18.11.2014 г. 13:54:00 ч.
/ ИА Добруджа
Инфлацията във Великобритания се ускори леко до 1,3% през октомври
Инфлацията във Великобритания се ускори леко до 1,3 на сто годишно през октомври, една седмица след като Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че равнището може да спадне под 1 на сто през следващите месеци.
През септември бе отчетен годишен ръст на потребителските цени от 1,2%, като това бе очакването на някои анализатори за темпа на инфлацията и през октомври, която остава доста под целта на АЦБ за 2% годишно.
Индексът на потребителските цени се покачи с 0,1 процентни пункта спрямо септември, оправдавайки очакванията на пазара. Базисната инфлация пък отчете равнище от 1,5 на сто на годишна база при прогнози за ниво от 1,6%, предава Financial Times.
Инфлацията спадна рязко през последните две години въпреки възраждащата се икономика на Великобритания. Въпреки че инвеститори и анализатори смятат, че АЦБ ще трябва да повиши лихвите в някакъв момент през следващата година, централните банкери запазват напоследък миролюбив тон след поредицата агресивни изказвания по-рано тази година.
През лятото гуверньорът Марк Карни предупреди в годишната си реч, че лихвените проценти "може да се покачат по-рано, отколкото пазарите в момента очакват". Това накара много анализатори да заложат на ръст още през 2014 г. След това обаче Карни и повечето от колегите му предприеха рязък обрат при обсъждането на бъдещето на монетарната политика на Острова.
В тримесечния доклад за инфлацията от миналата седмица АЦБ заяви, че инфлацията може дори да спадне под 1 на сто през следващата половин година. Карни и главният икономист Анди Халдейн усилиха миролюбивите си сигнали през тази седмица. В интервю за австралийски вестник Марк Карни говори за "огромни дефлационни сили", които удрят Великобритания, докато Халдейн заяви в реч, че гледа на целевата инфлация по-меко.
"Постоянно ниската инфлация помага, давайки на предприятията увереност да инвестират, както и да подпомагат семейните бюджети. Има ясни рискове пред бъдещето, произтичащи от несигурността в еврозоната и глобалната икономика. Но данните, съчетани със създаването на работни места и силния растеж, показват, че нашият план за възстановяване работи и че продължаваме да постигаме напредък", отбеляза от своя страна Дани Александър, главен секретар на Министерството на финансите.

Източник:Investor.bg

Коментирайте
Подобни новини
Covid Европа: Още протести, ваксини и мерки
Covid Европа: Още протести, ваксини и мерки
Китай доставил безвъзмездно ковид-ваксини на 69 държави
Китай доставил безвъзмездно ковид-ваксини на 69 държави
Китай: Ръст на износа с над 60% за януари и февруари
Китай: Ръст на износа с над 60% за януари и февруари
Тръмп поиска от 3 републикански групи да не използват името му за събиране на средства
Тръмп поиска от 3 републикански групи да не използват името му за събиране на средстваЯндекс.Метрика