Инж. Тодор Гикински: Аз съм дошъл в Добрич да работя във ВиК, а не по водния цикъл

11.10.2017 г. 11:16:13 ч.
/
Инж. Тодор Гикински: Аз съм дошъл в Добрич да работя във ВиК, а не по водния цикъл
Изпълнителният директор на В и К- Добрич, инж. Тодор Гикински  за авариите, задълженията и адвокатските кантори пред Медийна група „Добруджа“                                                                                                           
 
Г-н Гикински, въпросът „Знаете ли вече къде се намирате?” все още стои на дневен ред. И към него добавяме – знаехте ли с какво се захващате, когато министърът на регионалното развитие Николай Нанков Ви покани да станете управител на ВиК-Добрич?
Първо да направим уточнението, че съм избран за изпълнителен директор. ВиК е акционерно дружество. Колкото до първия Ви въпрос – мисля, че съм в Добрич. Поне така си мисля, макар че Вие твърдите, че не знам къде се намирам. Мисля, че съм в Добрич…
- Сега е времето да отговорите на този въпрос…
 В Добрич съм!
 - Случвало ли се е на жителите на Сандански да нямат вода по една седмица?
Откакто съм в Добрич, не е имало период от цяла седмица, в която някъде да няма вода.
В Сандански в първите години, когато започнах, имаше населени места, в които нямаше вода по два месеца. Така че – случвало ми се е. 14 години бяха управител на водното дружество в Сандански. И смея да твърдя, че от 10 години проблем с водата в този регион няма.
Що се отнася до Добрич – не ми е приятно, когато някой каже, че една седмица или десет дни е бил без вода. Това не се е случвало, откакто аз съм тук. Да, имаше аварии, извънредни ситуации. Може налягането да не е било както трябва, но десет дни без вода е пресилено твърдение.
- Това означава ли, че имате самочувствието да ръководите дружеството и да го изведете до положителни резултати, както сте го направили и в Сандански?
Затова съм дошъл тук!
 - Как може да стане това?
 В най-скоро време ще се видят резултатите. Даже първите резултати са налице. Мисля, че ВиК-Добрич, скоро ще заработи както всички останали водни дружества в страната. Ще се опитаме да направим оптимизация, да намалим малко разходите. Даже не малко, а много трябва да ги намалим. На първо място разходите за електроенергия. Разбира се, трябва да увеличим приходите, което е по-трудната част. Цената на водата в Добрич е висока, даже е на прага на социалната поносимост. Високата цена не води до по-големи приходи, напротив.
 - Докладвахте ли оздравителна програма на заседанието на Борда на директорите на 9 октомври? Имате ли такава?
Оздравителен план, разбира се, че имам. Но аз мисля, че още е твърде рано да докладвам какво сме свършили или предстои да свършим. Това ще стане най-рано след 4-5 месеца. Тогава ще стане ясно дали пътят, по който сме поели, дава резултат или не дава.
- Казахте в предварителния разговор, че част от служителите във водното дружество са обезверени. Защо?
За съжаление, такова беше първото ми впечатление. И това се отнася за целия персонал. Още с идването си проведох срещи с хората, ходих и по районите – в Балчик, Каварна, Тервел… Не знам каква е причината, но хората не си вярват. Дали заради честата смяна на управителите, или е друга причината – все още не мога да си изясня.
Но след тези срещи виждам едно по-голямо желание в тях.
Самият факт, че след аварията в Помпена станция „Приморци” се справихме много бързо със ситуацията, е показателен за моите думи.
Ще Ви призная, че част от ръководния екип дори настояваше едва ли не да обявим бедствено положение. Толкова голяма бе аварията в Приморци, а това е една от най-важните помпени станции за град Добрич. Но монтажните работи, които са извършени в нея по времето на някои от бившите управители, са голяма грешка.
 - Но тази авария предизвика авария по ул.„Панайот Хитов”…
Нищо общо няма едната авария с другата. Не знам кой и какво Ви е обяснил, но функцията на помпените станции е да качват вода във водните кули и резервоарите.
- Обясни ни инженер от ВиК, че след аварията се получило налягане, вследствие на което избива нова…
Никога не сме оставяли резервоарите да паднат до минимум, за да се получи избиване по трасетата навътре. Резервоарите играят ролята на компенсатор – изравняват налягането. Повредата в помпената станция няма нищо общо с авариите по мрежата.
Инженерите казват всичко това, за да оправдаят вътрешните аварии, които стават в града.
- Как се управлява едно дружество с толкова големи задължения? Последно бяха около 32 милиона. На този етап колко са?
Толкова са. Имаме натрупани дългове към Басейнова дирекция от много години и се учудвам, че никой преди мен не си е направил труда да провери откъде са тези дългове. Защо се трупат през годините.
Голяма част от тази задлъжнялост е и към един от акционерите – ВиК-Бургас. Около 9 милиона лева вече са натрупани.
- В същото време имате и вземания от потребители. Разполагаме с един списък, преди да поемете управлението, от времето на инж. Димитър Радушев – над 53 хиляди лева дължат 28 души. Как действате сега с некоректните платци? Водите ли дела?
Издаването на изпълнителни листи и воденето на съдебни процедури трябва да бъде крайната мярка. Защото хората, които, така или иначе, ни дължат пари, допълнително ги обременяване с тези изпълнителни листи – такси и т.н. Така че първо ги приканваме доброволно, ако нямат възможност – да разсрочим дълга, да видим какво ни позволява наредбата. С изпълнителните листи не постигаме нищо, а просто натоварваме допълнително длъжниците ни.
- В тази връзка, разбрах, че ВиК има задължения дори към адвокатски кантори?
Там е още по-голям проблемът. Когато поех управлението, разбрах, че ВиК-Добрич, работи с четири софийски, една варненска и една добричка адвокатски кантори. А, освен това, има назначени и петима юристи в дружеството. Всичко това е натрупано от 2002 година. Като всеки следващ управител ги е натрупвал, а не ги е намалявал.
- Вие как ще процедирате?
Веднага изпратихме на всички по едно писмо, в което ги уведомяваме, че желаем да ни върнат делата поради финансова невъзможност от наша страна.
Всеки управител се е договарял с различна кантора, като на пазара. Сега нямаме нито едно дело при нас във ВиК. Никой не знае какви дела водим, в какви срокове и т.н. Дори нямаме и точна справка на коя кантора колко дължим.
- Няма как да не Ви попитам и за изказването на Валери Симеонов, който каза, че Вашето назначение е „партизанско и сте дошъл в Добрич, за да усвоявате пари от водния цикъл”. Как ще коментирате думите на вицепремиера?
Не знам защо и в каква връзка го е казал, той е грамотен човек. ВиК и водният цикъл са съвсем различни неща. Водното дружество е партньор по водния цикъл, а не страна. Община Добрич е страна, например.
Аз съм дошъл в Добрич да работя във ВиК, а не по водния цикъл. Дори, да Ви призная, вече проведохме няколко срещи с кмета и в момента окомплектоваме документи по водния цикъл, които липсват във ВиК като партньор. 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика