Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич никога не е било толкова стабилно финансово

17.11.2020 г. 14:17:42 ч.
/
Инж. Тодор Гикински: ВиК-Добрич никога не е било толкова стабилно финансово
- Инж. Гикински, на какъв етап е комуникацията между ВиК-Добрич и Енерго-Про? Съществува ли все още опасност да бъде спряно електрозахранването на водното дружество?
Аз още тогава (в края на септември – бел. ред.) Ви казах, че не вярвам да се стигне до спиране на тока. Това беше извиване на ръце от страна на Енерго-Про.
Благодарение на съвместната ни работа и бързата реакция от новосъздадения „ВиК-холдинг”, съумяхме да вземем кредит, с много малка лихва, и това ни позволи да погасим стари задължения, трупани от години. Върху тези стари задължения Енерго-Про ни начисляваше безумни лихви – около 10 процента. За съжаление, няма лостове и механизми, които да им попречат да начисляват такива огромни лихви. Затова и дългът беше нараснал до размери в порядъка на 5 милиона и половина лева. Хубавото е, че успяхме да ги изплатим и в момента ВиК-Добрич е в такова състояние, че можем да си плащаме всички текущи сметки за месеца, както и данъци, осигуровки, заплати…
Но дълговете ни не бяха само към Енерго-Про, а и към много доставчици. През годините назад предимно е купувано и по-рядко е плащано. Сега успяваме да погасим задълженията си и към тези доставчици.
Започнали сме поетапно плащане и предстои да погасим задълженията си и към Басейнова дирекция. Затова ми се иска това негативно отношение към ВиК-Добрич, което е създадено през годините, да се промени. Крайно време е служителите ни да бъдат оставени да работят на спокойствие, за да стане нашата услуга още по-качествена и достъпна. А хората ни работят, не стоят на топло край печката. Може да видите – нямаме един багер на паркинга в момента, всички са излезли и работят. Аз съм много доволен от работата, мога смело да кажа, че във водното дружество вече има колектив, който работи. И резултатите са налице – значително намаляване на загубите на вода.
Вървим в правилната посока. ВиК-Добрич никога не е било толкова стабилно финансово. Виждам, че и гражданите са доволни. Убеден съм, че ще стават още по-доволни.
 
- Може ли този оптимизъм да се отрази и на цената на водата?
Ние догодина трябва да предложим бизнес-план и моето категорично мнение е, че цената не трябва да върви нагоре. Нужно е да успокоим хората, да им дадем глътка въздух. Няма защо да вдигаме цената. Целта е да предлагаме все по-качествена услуга и хората да започнат редовно да си плащат – усилията трябва да са общи. Стига с този тормоз с постоянното увеличаване на цената! Много хора по селата изнемогват финансово, колко още да вдигаме цената и какво ще постигнем с това?
 
- Много села в областта имаха проблеми с водоподаването. Успявате ли да се справите с този проблем?
Лятото е показателно. Виждате, че докато в цяла България имаше проблеми с водата, ние съумяхме да се справим, да доставяме вода на всички, нямаме никъде режим.
В Добрич също ситуацията е показателна – кога е било така? Никой да не мисли за водата. Когато аз дойдох, не можех да предвидя на следващия ден дали ще има вода за половината град. През ден, през два нямаше вода.
Сега виждате – и селата се оправиха, и градът е добре. Дори и най-отдалечените села. Давам пример с Крагулево, което от 30 години не е имало вода. Намерихме начин и в момента имат вода.
Започнахме да получаваме благодарствени писма от кметове на общини и населени места. Това ме радва.
 
- Защо в последния месец зачести спирането на водата в централна градска част на Добрич?
Аз от известно време предупреждавам всички, които си приписват заслуги около водния цикъл, че той обхваща едва 40 процента от мрежата. Новата мрежа създава голямо налягане във външната мрежа, която не е подменена. Предупреждавах, казвах, че това налягане ще избие и работата отново ще се стовари върху нас. Сега се наложи да подменяме мрежата в по-малките улици, които не бяха включени във водния цикъл, нямат обособени зони, и сме принудени да спираме водата на по-големи райони.  
 
- Споменахте в началото на нашия разговор, че е крайно време да се промени негативното отношение към ВиК…
Ето още един пример – не е нормално Община Добрич да ни изпраща актове, докато ние поправяме водопроводната мрежа и правим ремонт по улици, които не са били включени във водния цикъл. Не искаме да ни помагат, но поне да не ни пречат да си вършим работата.
Контролни държавни институции също са настроени срещу ВиК-Добрич. Не може РЗИ постоянно да ни санкционират. Не може РИОСВ постоянно да ни налага актове заради жалби на странични хора, които явно не искат ситуацията във водното дружество да се промени.
Да, през годините сме акумулирали много негатив, но е време това да спре. Не искаме да ни помагат, а да не ни пречат.
 
- Виждаме отвън, а и вътре в сградата – текат ремонтни дейности…
Не е нормално хора да работят при такива условия. В тази сграда не е правен ремонт, откакто водното дружество е в нея. Не може прозорците да са уплътнени с тиксо, вратите – с вестници – това е недопустимо! Ремонтът е частичен, ще подменим по-голямата част от дограмата, правим изолация на сградата, което ще доведе до икономия на топлоенергия. Не можем да си позволим всичко наведнъж, но първото е да оправим условията за нашите служители.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика