Начало >Добруджа >Общество

Йордан Апостолов: Малко закъсняхме с мерките. Пари се печелят, здраве и човешки живот – не! (ВИДЕО)

26.11.2020 г. 16:10:16 ч.
/
Йордан Апостолов: Малко закъсняхме с мерките. Пари се печелят, здраве и човешки живот – не! (ВИДЕО)
Малко закъсняхме с осъзнаването на факта, че човешкият живот е на първо място. В тази връзка закъсняхме и с по-строгите мерки, свързани с ограничаване на разпространението на коронавируса. Задължени сме да пазим най-важното - здравето и живота на хората, тъй като пари се печелят. Това каза в коментар на новите по-строги мерки за овладяване на ковид кризата депутатът от НФСБ Йордан Апостолов.  
Не е ясно колко точно фирми ще бъдат засегнати от по-строгите мерки срещу Ковид-19, които влизат в сила след 27 ноември.  Но от НФСБ сме категорични, че тези 400 млн. лв., които се заделят в момента точно за подкрепа на тези, които ще бъдат засегнати от мерките, трябва да бъдат много добре разпределени, така че да бъде подпомогнат най-вече малкия бизнес. Задачата ни за следващата седмица е именно да убедим нашите коалиционни партньори от ГЕРБ в това, че тези пари трябва да бъдат похарчени по най-рационалния и разумен начин, каза народният представител. Целта е ясна – да се запази бизнеса на малките търговски и производствени единици, които са и най-уязвими, за да могат да се върнат към нормален ритъм на работа веднага след отпадането на мерките. Ще работим усилено и за осигуряването на максимално ясни и точни условия и максимално навременни действия по отношение на финансовата помощ от държавата за заетите във фирми, които не работят в следващите 3 седмици. За да не стане така, че и до 21 декември хората да не са успели да получат нищо, обясни Апостолов.
По отношение на сложността за получаване на помощ по мярка 60/40 и „ситото“ от множество изисквания към кандидатстващите, заради което много малка част от фирмите успяха да се възползват от популярната мярка, Апостолов заяви, че има основания за критики. Създалата се ситуация той обясни с това, че няма „утъпкана пътека“, по която да се върви по отношение на реакция и действия в криза като тази.
Въпросът дали фирмите да получат данъчни облекчения или облекчени условия за кредитиране е много спорен, но и двата варианта са форма на облекчения за бизнеса, каза още народният представител. Важно е да се уточни, че ние не сме като големите икономики на Англия, САЩ или Германия. Спазваме фискална дисциплина, наложена и от европейските ни партньори. Икономиката ни трябва да е готова да се възобнови във всеки един момент, а не да страда от едни получени пари, които не можем след това да върнем. Мислейки за идните поколения е много трудно да се уцели златната среда – момента, в който да кажем: „Да. Достатъчно сме подпомогнали бизнеса.“ или „Не. Всичко се срути.“. При такава пандемия, при такава криза, всеки трябва да даде нещо от себе си, независимо колко е трудно, каза още Йордан Апостолов.  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Силвия Димитрова: Всяка възраст има нужда от смях (ВИДЕО)
Времето на 16 април
Времето на 16 април
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
НЧ „Добрич-2017“ организира конкурс за есе
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)
Ученик от ПМГ „Иван Вазов” се класира за Европейската олимпиада по статистика (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика