Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите

20.12.2019 г. 14:53:06 ч.
/
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите
- Г-н Йорданов, каква година изпраща Община Добрич?
 Мисля, че постигнахме заложените цели от предходните години. Финализирането на най-големите проекти вече е факт през 2019 г. Не говорим само за водния проект, а за всички съпътстващи проекти, свързани с асфалтиране, рехабилитация, междублокови пространства, тротоари и осветление. Смятам, че като цяло годината беше добра за нашата община.
- Кой е най-големият успех през годината за Общината?
Не бих отделил проектите като единствен успех, а като множество постигнати успехи. Те са общи, защото са постигнати заедно с колегите - многото санирани блокове, многото рехабилитирани улици, булеварди, тротоари, подобряване на детските градини. Доста са обектите и целите, които си бяхме заложили, и наистина смятам, че са успех  за целия град, а не само за нас. Всяко хубаво нещо, което се случва в нашия град, е успех за жителите.
- Какво бяхте набелязали, а не успяхте да свършите?
Можи би бих откроил  рехабилитацията на булевард „Добричка епопея”. Забавянето се получи,  тъй като Управляващият орган и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, върнаха проекта, но не заради конкретни забележки, а защото трябваше да променим концепцията, като заложим в нея нова система за управление на транспорта. Тези неща трябваше да се преработят и това забави процеса, което по принцип донякъде е нормално, защото това са нормални административни процеси.
Като граждани, понякога ни се иска нещата да се случват малко по-бързо. Това бих открил като нещо, което не сме успели все още да свършим, но затова започнахме именно с него работата в новия мандат.
- По какъв начин повлияха изборите на работата в Общината?
Преди влизането в кампанията отправих молба към колегите в администрацията – Общината да не спира да работи, независимо, че сме в предизборна обстановка и смятам, че това бе постигнато. Политическите битки не се водят вътре в общината, а извън нея. Мисля, че колегите продължиха добрата работа за нашия град, без да се влияят от това, че сме в предизборна кампания.
- Какво Ви донесе победата на изборите – повече самочувствие и увереност или още повече отговорност?
Резултатът от изборите е голяма отговорност за мен и колегите ми. Освен това ни даде увереност – не само на мен, но на града, че вървим в правилната посока, т.е. независимо от политическите боричкания, опитите за спиране на някои неща, промяна на курса, резултатът ни даде увереност, че вървим в правилната посока.
- Успяхте ли да реализирате първото обещано – разпределението на общинските съветници по квартали?
 Още първата седмица започнахме разпределението. Скоро ще бъде обявено кой за коя част ще отговаря. Това, което ни забави малко, бе разграфяването на града, тъй като 13 съветници трябва да обхванат целия град. Проблемът е, че има някои райони, които са по-големи и нашата цел е максимално да балансираме между тях, за да могат да поемат равни райони. Първото разчертаване, което направихме се оказа, че има съветници, които поемат голяма част от града. Вече сме на финалната права.
- А какво ще изисквате от тях?
Ще изисквам от тях да бъдат по-близо до гражданите и да се стремят да решават проблемите на гражданите на момента, когато се касае за битови проблеми – шахта, дърво, тротоар или нещо подобно. Те имат контакти с всички общински предприятия и дружества и мисля, че по този начин ще съкратим още повече дистанцията с гражданите. Ние трябва да работим не само в полза на гражданите, но и с тях. Нормално е, след като за 4 години сме видели от първо лице как се случват нещата, сега да надградим .
- Заявихте, че данъци няма да вдигате. Задава се обаче повишение на таксата за депониране, която плащат общините…
Така е, но това не е данък, който ние вдигаме. Искам да го уточня, преди да са започнали всякакви манипулации и други приказки по темата. Ние не вдигаме данъци. Ние актуализираме на база национално законодателство. Така например актуализираме данък „Моторно превозно средство”. Той беше актуализиран още миналата година, но областният управител го върна. Сега отново го актуализираме – на база на националното законодателство.  Наредбата се актуализира в частта „Битови отпадъци” – отново на база националното законодателство.  Ние трябва да въведем в ред Наредбата, защото сме уязвими като община, ако не го направим.
- Това означава ли вдигане на такса „Смет”?
Не, промилите ще се запазят. Касае се за другите дейности, които са за обработка на отпадъка, но това основно може би ще се усети от юридическите лица, които по различни поводи ползват депото за изхвърляне на различен вид отпадъци.
- Какъв бюджет замисляте за 2020 година?
През последните години, винаги бюджетите ги съставяме с колегите през декември. Такъв ще бъде случаят и сега. Винаги сме се стремили да отговорим на реалните показатели на бюджета. Едната година беше прогресивен, другата – реален. Какъв ще бъде бюджетът за догодина, ще стане ясно през януари, защото цифрите, които и аз виждам в момента, трябва да бъдат ясно разписани.
Стремежът ни е да продължим с по-големи темпове в инфраструктурата, но да не разбираме само улици и тротоари, а и общински сгради, в частност детски градини. Надявам се да успеем в максимална степен да заложим тези неща. Наскоро бяхме в детска градина „Пролет”. Мога да Ви кажа, че това, което направихме с колегите и с екипа на детската градина, стана едно прекрасно и уютно място, където децата да израстват в една спокойна среда. Сега, след изборите, когато малко по-трезво се гледа на нещата, изключително много ме радва.
- И все пак какъв ще бъде бюджетът?
Бюджетната година все още не свършила. Нека да видим къде преизпълняваме, къде не успяваме, къде трябва да положим усилия, но определено бюджетът ще бъде със сходна заложеност от предходната година. Затова акцентирах върху сферата образование. Виждате училищата , които се санират. Всичко - и детските градини, и дворовете им - до максимална степен трябва да се обновят.
- Какво очаквате от новата година?
Ако се върна две години назад, когато си говорихме с Вас, че Добрич ще бъде строителна площадка, речено – сторено. Обещанието беше изпълнено. Смятам, че през 2020 година трябва да продължим да бъдем строителна площадка на райони, разбира се  не в такава степен. Вярвам, че наваксахме една голяма част от развитието – успяхме да модернизираме инфраструктурата, но имаме още много работа – за кварталите, градинки, междублокови пространства, детски съоръжения. Аз съм готов да поема отговорността тези места да бъдат строителна площадка, но с ясното съзнание, че ще след 6 месеца или една година ще имаме изцяло обновени квартали.
- Получихте доверие, какво искате още от гражданите на Добрич?
Не бих казал, че искам. Пожеланията са за здраве и успехи. Може би искам да стоим заедно. Освен гражданската позиция, която те трябва да имат, ми се иска заедно да реализираме тези неща. Ако през първия мандат подкрепата беше по-плаха, може би наистина хората повярваха че нещата могат да се случват и това, което искам е през 2020 г. да застанем заедно – рамо до рамо и да реализираме важните за нашия град проекти. Мисля, че вече се разбира, че след неудобствата, които носят строителните дейности, идва обновеното и хубавото.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика