Йордан Йорданов: Ремонтът на залите „Добрич“ и „Нели Божкова“ ще даде нов тласък на културната ни общност

07.10.2021 г. 11:31:17 ч.
/
Йордан Йорданов: Ремонтът на залите „Добрич“ и „Нели Божкова“ ще даде нов тласък на културната ни общност
- Г-н Йорданов, скоро се навършват две години от избирането Ви за кмет, втори мандат. Бихте ли посочили поне две постижения през този период, с които се гордеете?
Аз и моят екип не сме спирали да работим. Много са нещата, които сме свършили. Разбира се, има и такива – които не сме, но тези, които смятам, че е важно да откроя, са на първо място детските градини. Знаете, че за мен образованието винаги е основен приоритет. През миналата година спечелихме два проекта. Първият – за детска градина номер 10, където имаше една дървена, неугледна сграда. На нейно място ще изградим нова, монолитна конструкция, която ще бъде готова скоро. Тук искам да отбележа, че от 30 години Добрич не е имал нова сграда на детска градина.
Вторият проект е за 12-а детска градина, на ул. „Вардар“, чиято сграда не само че е неугледна, вече е и конструктивно нестабилна. Тази сграда ще бъде съборена нацяло и на нейно място ще бъде построена нова, енергийно ефективна, модерна детска градина.
Всички детски градини и ясли имат нова дограма, остават ни три детски градини, но за тях има бюджет и през следващата година ще бъдат заложени. Целта ни е всички детски градини, без деление на център и квартали, да бъдат в еднакво състояние. 
Няма да подмина и културната ни инфраструктура – ремонтите на двете зали – „Добрич“ (органова зала) и „Нели Божкова“. На пръв поглед за някой това може и да не е толкова важно, но съм убеден, че това ще даде един нов тласък на нашата културна общност.
- А в какво не успяхте? Какво искахте, планирахте, но по обективни или субективни причини, не успяхте да реализирате?
Няма как да не отбележим, че 2020-а година се отрази на всички сфери в нашия живот. Затова и съм разочарован не толкова, че не успяхме да реализираме нещо, а че изминалата година ни забави.
Много държави, общини стигнаха до бюджетни дефицити и дисбаланси, което ги накара да изтеглят заеми. Ние бяхме в сходна ситуация, но, слава Богу, не изтеглихме кредит, за да запушваме дупки и смятам, че се справихме добре, за което благодаря на колегите. Така че 2020-а ни забави, но искам да уверя всички, че онова, което сме планирали, ще се случи.
- Пазарът не е ли е едно от нещата, което стигна до „задънена улица“?
Що се отнася до кооперативния пазар – работата, която ние, като Община, трябваше да свършим, е приключена. Припомням, че на два пъти Общинският съвет отхвърли предложенията за финансиране на ремонта на пазара, така че в момента изчакваме срока от 6 месеца и мога да Ви уверя, че той отново ще бъде внесен за разглеждане и обсъждане в Общинския съвет.
- И стигаме до ремонта на улиците. Там на какъв етап сте?
В момента се работи по улиците „Любен Каравелов“ и „Иван Вазов“. По „Захари Стоянов“ съвсем скоро ще започне работа.
Нека да обърнем внимание и на ремонтите по кварталите, защото за мен те са важни колкото и центъра. В момента се работи по ул. „Каменица“, другата седмица започваме ул. „Боряна“, през това време възлагаме довършването на „Димитър Ковачев“ в участъка от Новата поща до „Строител“. Ще възложим „Цар Освободител“, „Орфей“, „Ясна поляна“ и така в процеса на усвояване на кредита, ще ремонтираме всички близо 70 улици в града.
Искам да поясня за нашите съграждани, че не всички тротоари ще бъдат изградени от фирмите изпълнители на улиците. Част от тротоарите ще бъдат изградени от нашето общинско предприятие. 
- Чистотата остава основен проблем за града ни. Освен от гражданите, от кого зависи да не подритваме боклуци по улици и площади? Говорили сме неведнъж за отговорността, но могат ли де се делегират още отговорности на общински или държавни институции за заобикалящата ги среда?
Всеки, който ме познава, знае, че не си затварям очите пред проблемите. Да, права сте, но истината е, че колкото и добри закони и наредби да имаме, те не се спазват достатъчно. Полагаме усилия да изчистваме всички забележки, които гражданите ни отправят относно чистотата на града, но трябва време.
- Доволен ли сте от почистващата фирма?
Не бих казал, че съм доволен, но с директора на почистващата фирма, с колегите от Общината обикаляме районите и това, на което им обръщам всеки път внимание, е, че не трябва да се изхвърлят само кофите, а да се почиства и около тях. Предупредил съм ги няколко пъти, дали сме им предписания какво се извършва и какво не се извършва по договора, така че от тук нататък глобите ще завалят като домино. Ще бъдем безмилостни и те го знаят.
- Участието Ви в Инициативния комитет на кандидата за президент Румен Радев означава ли ангажименти в тази посока и ще попречи ли на работата Ви?
Румен Радев е действащият президент. Той е личността с най-висок рейтинг в България. Когато президентът ми се обади с покана да бъда част от Инициативния комитет, за мен беше чест, а мисля, че и за града ни е чест. Държа да уточня, че това е лично решение, не ангажирам нито партии, нито личности с моя личен избор.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика