Начало >Добруджа >Общество

Йордан Йорданов: СЕТА е заплаха за малкия и среден бизнес в България

11.02.2020 г. 15:52:38 ч.
/
Йордан Йорданов: СЕТА е заплаха за малкия и среден бизнес в България
СЕТА крие много рискове по отношение на безопасността на храните, защото ще открие възможност за внос на ГМО продукти в България, заяви за радио „Добруджа“ народният представител на ВМРО от Добрич Йордан Йорданов, който е и член на Националния изпълнителен комитет на партията.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз бе ратифицирано от българския парламент на първо четене преди две седмици. Преди второ четене депутатите от ВМРО внесоха предложение да не бъде ратифицирано споразумението.

Малките и средни фирми в България, които са около 75% от всички в страната, ще бъдат застрашени от непосилната конкуренция на северноамериканските фирми, смята един от вносителите – Йордан Йорданов. Той споделя мнението на противниците на СЕТА, че полза от споразумението ще имат единствено големите транснационални компании. Касае се за корпорации от цял свят – достатъчно е да имат свой офис в Канада, обясни Йордан Йорданов.

Според него най-големият проблем е, че държавите ще бъдат съдени пред международен арбитраж, който ще бъде поставен над всяко едно национално законодателство. Чуждите корпорации ще имат право да съдят България, когато преценят, че новите закони намаляват печалбите им, обясни Йордан Йорданов.

Надявам се колегите от ГЕРБ и ДПС, които на 100% застанаха зад това споразумение, да преосмислят своята позиция и сега да застанат на страната на голямата част от българските граждани, заяви народният представител от ВМРО.

Фактът, че водещи европейски държави като Германия и Франция продължават да не ратифицират СЕТА, е показателен, че има нещо, което трябва да ни плаши, смята Йордан Йорданов.

Коментирайте
Подобни новини
НСИ стартира предварителния обход за Преброяването догодина
НСИ стартира предварителния обход за Преброяването догодина
"Доматената къща" -биосертифицирани зеленчукопроизводители от Кичево - се завръщат на Фермерския пазар (ВИДЕО)
"Доматената къща" -биосертифицирани зеленчукопроизводители от Кичево - се завръщат на Фермерския пазар (ВИДЕО)
Дамбата  приема първото издание на Фермерски пазар в Балчик (ВИДЕО)
Дамбата приема първото издание на Фермерски пазар в Балчик (ВИДЕО)
Забраняват се групови празненства с над 30 души, отново затварят нощните заведения
Забраняват се групови празненства с над 30 души, отново затварят нощните заведенияЯндекс.Метрика