Начало >Добруджа >Общество

Йордан Йорданов: Смяната на директора ще даде спокойствие на работещите в МБАЛ – Добрич (ВИДЕО)

12.08.2020 г. 16:54:33 ч.
/
Йордан Йорданов: Смяната на директора ще даде спокойствие на работещите в МБАЛ – Добрич (ВИДЕО)
На първо място смяната на директора ще даде успокоение на работещите в болницата, коментира вчерашното решение на здравния министър кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов в интервю за медийна група „Добруджа“. Най-важно сега е лекари, сестри, санитари и помощен персонал да могат да работят спокойно, смята той. Като втора голяма полза от смяната на ръководството Йордан Йорданов посочи възвръщането на доверието към МБАЛ - Добрич от страна на пациентите. Болницата в момента е наполовина празна, защото хората ги е страх да влязат в нея, смята кметът.

Вчерашното посещение на министър проф. Костадин Ангелов се е осъществило след телефонен разговор с кмета Йордан Йорданов в понеделник. До тогава е била планирана визита само на главния държавен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. Още в началото на юни изпратих писмо до тогавашния министър Ананиев, в което описах състоянието на болницата и призовах за спешни мерки, припомни Йордан Йорданов.

До 3 седмици може да се случи смяната на изпълнителния директор и на Съвета на директорите, смята той.

„Болницата е сложно юридическо лице. Тя е акционерно дружество. Мажоритарен собственик е Министерство на здравеопазването с 67%. Това му дава възможност да взема решения без да се съобразява с другите акционери. Община Добрич е с втори по големина дял – 14.5%. Другите общини в областта са с по-малки дялове. Но събрани всички общини заедно не можем по никакъв начин да поставим на дневен ред дадени въпроси на Общото събрание. Затова предложих вчера на министъра Община Добрич, като втори по големина акционер, да има представител в Съвета на директорите на болницата. Ще предложим експерт, запознат със състоянието на болницата, който да помага на изпълнителния директор и неговия заместник. Министър Ангелов прие идеята много радушно и очаквам това да се случи“, заяви Йордан Йорданов.

Здравеопазването и образованието нямат политически цвят, смята кметът на Добрич. Затова той предлага следващият директор на болницата да не бъде политическо назначение, а да бъде избран съвместно от Министерството на здравеопазването, РЗИ, РЗОК, Български лекарски съюз и Община Добрич. Всички тези институции заедно трябва да поканим след това лекарите, които напуснаха МБАЛ – Добрич, да се върнат и отново да работят за хората от Добрич и областта, добави Йордан Йорданов.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
5 новоустановени случаи на коронавирус в област Добрич
5 новоустановени случаи на коронавирус в област Добрич
ЕНЕРГО-ПРО започва преустановяването на електрозахранването на ВиК Добрич
ЕНЕРГО-ПРО започва преустановяването на електрозахранването на ВиК Добрич
Фирми се жалват в съда след отказ за финансиране по мерки, свързани с COVID-19
Фирми се жалват в съда след отказ за финансиране по мерки, свързани с COVID-19Яндекс.Метрика