Йордан Йорданов: Това, което правим сега, след години ще се разбере и ще се оцени

20.12.2018 г. 10:00:20 ч.
/
Йордан Йорданов: Това, което правим сега, след години ще се разбере и ще се оцени
„Година на предизвикателствата, година на прехода” - така кметът на Добрич  Йордан Йорданов определи отиващата си 2018-а пред Медийна група „Добруджа“. Много от планираните събития и дейности започнаха и ще имат своето развитие и през следващата 2019-а година. „Това е годината на най-мащабните строителни дейности, които нашият град познава през последните десетилетия”, изтъква кметът. По думите му, тази година ще очертае облика на нашия град  през следващите десетилетия. „Въпросът за кандидатурата ми за още един мандат все още не стои пред мен“, признава Йордан Йорданов, който преди три години стана най-младият кмет на областен град в България.
 
- Г-н Йорданов, Вие направихте подробен отчет при навършването на три години от мандата Ви, но е добре да обобщим в навечерието на новата година. Каква беше за Вас 2018-а?
Годината беше изпълнена с различни предизвикателства. Мога да я нарека година на прехода, защото много неща, които започнаха и са в преход, се очаква  да се завършат през 2019 г. Това е годината на най-мащабните строителни дейности, които нашият град познава за последните десетилетия. И това е, може би, годината, която ще начертае облика на нашия град през следващите няколко десетилетия.
- Ако  я сравните с останалите две години от мандата…
Ако трябва да ги степенуваме, не бих използвал термина трудна година, но най-натоварената, с най-много препятствия, които да преодоляваме. Нормално е с всяка следваща година, както човек надгражда нещо, по този начин да се развиват нещата и да стават все по-предизвикателни. Все повече усилия да се полагат, за да се приключат дадени действия. Тези усилия, които положихме, ще завършат през 2019 година.
- Какво отчитате като най-голям успех?
Имаме много малки, средни или големи успехи. Но на първо място бих посочил реализацията на Програмата за енергийна ефективност. Имаме завършени блокове, в които хората могат да усетят ефекта от санирането. Започнахме и завършихме проект по ул. „6 септември“ в индустриална зона. Свързахме бул.“3 март“, който  през годините беше оставен в периферията. Голяма част от работещите вече усетиха какво е обновен булевард. Той е изцяло рехабилитиран, с нова маркировка. Започнахме активна работа по кварталите. Много строителни площадки разкрихме там. Детска млечна кухня има своето развитие и обновяване. Не обичаме да се хвалим за хубавите неща  - те сами трябва да се виждат. Многобройни са и ги събрахме в един вестник за годишния отчет.
- Какво от започнатото прехвърляте за следващата година?
Водният цикъл, разбира се. Искам да благодаря за търпението на всички граждани. Ние сме не само едно общество, ние сме едно семейство, което се нарича град Добрич и трябва да полагаме максимални усилия да се подобрява средата. За никого не е тайна, че водният цикъл е най-мащабният. Преди шест месеца не се разбираше защо се случва, защо е нужно да се направи. Основно се говореше за разкопано, мръсно и дупки. Сега - във втората половина и към крайната фаза, вече доста хора разбират естеството на самия проект, защо сега се прави. Вече сме закъснели дори. Аз искам да Ви благодаря като медийна група за репортажа за пропадналата кола зад хотел „България”. Там много точно и ясно се видя защо се прави. Нормален асфалт, уж нормален път и колата минава, изведнъж хлътва и потъват колелетата. Там не се копае по водния цикъл. Дошло му е времето от многото подземни течове, които не се виждат. Не се разбира за тях, защото виждаме хубав асфалт, а отдолу голяма кухина. Изключително опасно. Ще се наложи да потърпим още малко и да завършим през 2019 г. Може да сложите етикет „Обещано“, че след завършване, асфалтиране,  ще бъде почистено измито, няма да има кал.
- Казвате „Обещано“ и то за 2019 година . А не за след три или пет години, както си говорят…
Не обръщам внимание на слухове. Но Вие сте прави, че трябва да се говори. Проектът няма да завърши през 2021-а или 2023 година. Строителните действия очаквано ще завършат през 2019-а. Сега сме към самия край. По единия ЛОТ изпълнението е над 75-80% за подмяната на водопровода и по другия ЛОТ - над 90% за пречиствателната станция.
За санирането, ако го разделим на етапи, можем да кажем, че първите 10 блока по Националната програма са санирани. Деветте блока по Програма „Региони в растеж“ също са готови. Имаме подписани над 13 договора за следващите жилищни блокове, чиито строителни работи трябва да завършат най-късно през пролетта на 2019 г.  Това са обобщено над 40 блока санирани.
- Какви са плановете Ви за следващата година? Нещо, което все още не е стартирало…
Едни от най-наболелите проблеми са изграждането на улична мрежа, тротоари и улично осветление. Заложили сме ремонти за бул. “Добруджа“ - от Шел до кръговото кръстовище, ул.“Кирил и Методий“, ул.“П. Хитов“, бул.“Добричка епопея“, ул.“Н. Петков“, която се намира в кв.“Дружба“, свързва албенска  „Добротица“ с бул.“Добруджа“.  Другите улици са „Теменуга“, “Детелина“, “Георги Кирков“, “Максим Горки“, „Ст.Михайловски“, „Л.Каравелов“, „Каменица“, ул. „Княз Дондуков“ и други,  които, може би, пропускам. Предстои им цялостно преасфалтиране, нови тротоари и осветление.
- По какви европейски проекти работи Община Добрич?
Между 15-20 са европейските проекти, по които работим, в това число и Водният цикъл. Отчетохме свършеното по време на годишния публичен  отчет. Някои от проектите ще продължат и в следващия мандат.
- Остана ли Ви време да мислите за гости, за туристи ? Обикновено, когато в една къща се прави ремонт, гости не се канят…
Ние не трябва да се срамуваме от това, че имаме воден цикъл. Аз не разбирам и тези саркастични изказвания като това, че сме най-калният град или най-разкопаният, с много дупки, че газим вода и кал. Така е. Аз съм готов да връча Нобелова награда на всеки, който ни каже как да направим воден цикъл в такъв мащаб, да е разкопано, но без кал и вода. Няма как. Такива са ситуациите в Стара Загора, така е в Бургас и Пловдив.  Там по-различно ли е? И там мислят за бъдещето и да реализират тези проекти. Да стане по-добре като инфраструктура. В центъра на Стара Загора е разкопано. В Пловдив в една част правят воден цикъл, в друга големи булеварди, пак е кал и вода. Във Варна - кално, разковано, правят се кръстовища, булеварди. Не сме по-различни от другите. Това, което правим сега, след години ще се разбере и ще се оцени. Сега ще направим една част, но ще има да се прави още през годините. В този смисъл не може да не каним гости. Каним нашите побратимени градове и им обясняваме какво се случва. Всички изразяват подкрепа, включително Румъния, Украйна, Македония. При тях този процес е минал и казват, че е било  по същия начин. Но после стана красиво и е добре.
- Добрич има богат културен афиш. Нещо ново ще включите ли за следващата година?
Няма да правим копи пейст. Всяка година добавяме още концерти и прояви. Добавихме детски панаир. През 2019 г. ще го има, защото се харесва на децата и родителите. Това са два дни забавление и хубави емоции. Работим и по нови културни проекти, които ще бъдат добавени в културния календар. Всичко, което до момента сме предлагали, ще бъде надградено. През септември ще има концерти на български изпълнители. Юни е много интересен с културни прояви. Има много неща.
- Ще се кандидатирате ли за още един мандат за кмет на Добрич?
Ще бъда максимално откровен и честен. Този въпрос не е стоял пред мен. Не е на дневен ред. Заявявам го отговорно, ще посоча и причините. Пред нас стои изключително много работа, която да свършим и, независимо от това, че предизборната работа вече започна  за различните политически партии, нашият стремеж е да положим всички усилия, които до момента сме полагали и да ги продължим през 2019 година. Да завършим работата, за която сме наети от хората. Да оправдаем доверието и отговорността, която сме поели. Този въпрос може да бъде изяснен следващата година. През 2019-а  да получи точен отговор.
На близки, приятели, роднини пожелаваме здраве, най-хубавото. И аз искам и на добричлии да пожелая здраве като на близки хора. Да успяват, да отстояват себе си във всяка минута. И всеки ден да разпространяват доброто, положителното, добрите страни, които имаме като добруджанци. И да не се предават пред нищо. Всички да гоним общите цели и да ги постигаме.  2018 година беше изпълнена  с предизвикателства. Нека 2019 –а да е едно стъпало по-нагоре и по- положителна.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика