Начало >Добруджа >Регионални

Йорданка Добрева – един съвременен будител, дала път в живота на поколения ромски деца (ВИДЕО)

15.01.2021 г. 10:54:44 ч.
/
Йорданка Добрева – един съвременен будител, дала път в живота на поколения ромски деца (ВИДЕО)
Ако някой твърди, че трудно се намират съвременни будители, явно не е търсил достатъчно усърдно. Будители се срещат дори и в най-малките населени места, в села, в които етническите българи са на изчезване, но децата от ромски произход също се нуждаят от подадена ръка, за да направят първите си крачки в живота.

Такъв съвременен будител е Йорданка Добрева – директор на детската градина в село Присад, община Генерал Тошево. „Преобладаващото население в селото е от ромски произход, но това не пречи да живеем заедно, да се уважаваме и да споделяме празниците и делниците си“, споделя за медийна група „Добруджа” Йорданка Добрева.

Тя постъпва на работа  в детската градина  в с. Присад преди 42 години - през септември 1979 г., а от 1986-а е директор. „Останах тук, водена от любовта към децата. Исках  да направя нещо, с което да помогна на тази група от населението и да бъда полезна на тези хора“, казва още Добрева и не крие гордостта си, че почти всички малчугани продължават обучението си в училищата в Генерал Тошево, а част от тях са и отличници.

16 са децата в детската  градина в село Присад,  при капацитет от 20 места. Всички те са записани в детското заведение  и редовно го посещават. Това са деца, които живеят в населеното място и редовно ходят на детската градина, казва директорът.

Фактът, че преобладаващото население в селото е ромско,  по никакъв начин не пречи на  жителите му  да живеят заедно, да се уважават и да споделят своите празници, казва тя. „На това учим и децата – че всички са равни, че не трябва да се делим по етнически или други признаци”, допълва  Добрева.
Към днешна дата селото се обитава от не повече от 10 семейства етнически българи, които са възрастни хора. Останалите са предимно млади семейства. Затова и Присад е единственото село, в което всяка сутрин идват по два автобуса, за да откарат децата до училищата в общинския център – Генерал Тошево, отчита Добрева.

„В началото работех с българчета, турчета и ромчета, но постепенно населението намаля  и днес по-голямата част от него е в чужбина. Това  е тъжна статистика, но всеки има право сам да избира как да живее и по какъв начин да подреди живота на своето  семейство”, споделя още Йорданка Добрева.

В края на нашия разговор директорът прави равносметка с усмивка, че, заради особеностите на ромските порядки и традиции да се женят и раждат много млади, вече е обучавала и възпитала три поколения от едно семейство – баба, майка и внуче.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика